ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο ρυθμό του Εγκέλαδου κουνήθηκε χθες ολόκληρη η Κρήτη. Η μεγάλη διάρκεια της σεισμικής δόνησης πανικόβαλε τους κατοίκους του νησιού, κυρίως εκείνους στα νότια παράλια. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Άρβης Ηρακλείου, κάτοικοι και λουόμενοι, τρομοκρατήθηκαν από το μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους, «επιστρατεύτηκαν» από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομική Διεύθυνση, αστυνομικοί που περιπολούσαν στα νότια παράλια προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από τη θάλασσα. Για κάποιο χρονικό διάστημα απομακρύνθηκαν λουόμενοι από την περιοχή του Κόκκινου Πύργου νότια του Τυμπακίου και την περιοχή του Κερατόκαμπου νότια της Βιάννου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η ισχυρή σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο USGS προσδιορίζει το χτύπημα του Εγκέλαδου στα 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο της Αιγύπτου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.30 και είχε επίκεντρο 170 χιλιόμετρα νότια της μεγαλονήσου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα.
Όπως περιέγραψαν κάποιοι χαρακτηριστικά, «η θάλασσα «τραβήχτηκε» προς τα μέσα, επιστρέφοντας στην ακτή με ορμή.
Ευτυχώς πάντως σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης Φώτη Κατσούλα, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
Σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση των 5,9 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αφού λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 - 4,8 Ρίχτερ.
Πηγή εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 02/06/2009
Τσουνάμι έφερε χθες ισχυρός σεισμός στην Κρήτη
Ο Εγκέλαδος και ένα μικρό τσουνάμι επισκέφθηκε χθες την Κρήτη με μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από ζημιές και τραυματισμούς. Τα 6,4 ή 5,9 ρίχτερ (σύμφωνα με τις μετρήσεις με βάση το μέγεθος ροπής) που «χόρεψαν» χθες το νησί, αναστάτωσαν λίγο τους κατοίκους της Άρβης, οι οποίοι είδαν με τα μάτια τους και το μικρό τσουνάμι που έφερε η σεισμική δόνηση. Ο σεισμός εξάλλου έγινε περισσότερο αισθητός στο Λασίθι, λιγότερο στο νομό Ηρακλείου και ελάχιστα στην πόλη του Ηρακλείου.
Η αναστάτωση από την ισχυρή δόνηση έγινε λίγο μεγαλύτερη, όταν μεταδόθηκε η πληροφορία για την πρόκληση ενός παλιρροιακού φαινόμενου, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά, στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης, το οποίο πάντως σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 450 χιλιομέτρων νότια - νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο της συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού δικτύου- το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 170 χλμ. νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Κάιρο της Αιγύπτου. Το Σεισμολογικό Κέντρο Χέλουαν της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο κατέγραψε τη δόνηση στους 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας σύγχυση στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Το Ευρωπαϊκό αλλά και το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφεραν ότι το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται περίπου στα 40 χιλιόμετρα.
Για τους σεισμολόγους ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον τους όχι μόνο εξαιτίας της έντασής του, αλλά και λόγω του γνωστού ρήγματος της Κρήτης που φαίνεται να τον προκάλεσε. Στο σύνολό τους επισήμαναν λίγα λεπτά μετά τη δόνηση ότι η σεισμική ακολουθία παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Μακρόπουλος, που από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε τη σεισμική ακολουθία τόνισε ότι από τις ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 5,9 ρίχτερ αποτελούν και τον κύριο σεισμό, και έσπευσε να εξηγήσει ότι το παλιρροιακό φαινόμενο που παρατηρήθηκε ως ένα μικρό τσουνάμι είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα σεισμό όπως τον χθεσινό.
Για ένα ισχυρό σεισμό πιθανότατα τον κύριο, που ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχία, μίλησε στην «Τόλμη» και ο σεισμολόγος Νίκος Δρακάτος. «Είναι τάξης μεγέθους 6 και στη ζώνη βύθισης των πλακών και θα έλεγα ότι είναι από τους σεισμούς που αναμένουμε στην περιοχή. Έχουν καταγραφεί και άλλοι μικρότεροι προς το παρόν. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε.
Και ο κ. Δρακάτος επανέλαβε ότι δονήσεις της συγκεκριμένης τάξης μεγέθους είναι ευνοϊκές, πολλών δε μάλιστα όταν δεν προκαλούν θύματα και ζημιές, καθώς εκτονώνεται η εντονότατη ούτως ή άλλως σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Σίγουρα εκτονώνεται καθώς είναι μια μεγάλη δόνηση, της οποίας ακολούθησαν μικρότεροι μικροσεισμοί. Εμείς κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλά εγώ δεν θα ανησυχούσα ιδιαιτέρως.
Τυπικά πρέπει να περιμένουμε και άλλο για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το ένα πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό, αλλά ακριβώς επειδή είναι σεισμός μεγάλης τάξης μεγέθους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Σηκώθηκε η θάλασσα σε Άρβη, Χρυσή και Μύρτο
Στην παραλία της ’ρβης όπου παρατηρήθηκε το παράξενο φαινόμενο έσπευσε ο διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, για να χαρακτηρίσει λίγο αργότερα το φαινόμενο ως ένα μικρό τσουνάμι.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το μικρό αυτό τσουνάμι είναι και αυτό που περιμένουν από ένα σεισμό του μεγέθους του χθεσινού. Πρόσθεσε δε ότι ήταν αντιληπτό, καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στα παράλια της νότιας Κρήτης. Όπως είπε το τσουνάμι παρατηρήθηκε εκτός της ’ρβης, στην νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και στην παραλία του Μύρτου.
Ο κ. Συνολάκης πάντως έσπευσε να επισημάνει ότι οι Έλληνες πολίτες και δη οι Κρητικοί αποδεικνύονται εντελώς ανενημέρωτοι για τις συνέπειες πρόκλησης ενός τσουνάμι. Όπως είπε, ο κόσμος έμεινε στην παραλία και παρατηρούσε το φαινόμενο, ενώ η σωστή αντίδραση μετά από ένα μεγάλο σεισμό είναι να απομακρυνθεί. «Αν η δόνηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη τότε και το τσουνάμι θα ήταν μεγαλύτερο και στην περίπτωση αυτή θα κινδύνευε ο κόσμος. Μπορεί να είχαμε θύματα σε ένα σεισμό πάνω από 7», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Συνολάκης ερωτηθείς σχετικά για τις διαφορετικές μετρήσεις που καταγράφηκαν επισήμανε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για διαφορά μετρήσεων αλλά για διαφορετικά μετριόδες. «Το μέγεθος ροπής και το Αστεροσκοπείο το μετρά 6,4�6,3. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δίνουν το ίδιο. Το μέγεθος του σεισμού και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο κατέγραψαν το συγκεκριμένο σεισμό με 6,4 και 6,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.
Ερωτηματικά για μίνι τσουνάμι στην Κρήτη
Άλλοι έκαναν λόγο για ένα μίνι τσουνάμι και άλλοι για συνήθη παλιρροϊκά κύματα όσον αφορά το φαινόμενο που συνόδευσε το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Λίγα λεπτά μετά τις 12.30 μ.μ., κι ενώ οι κάτοικοι του Λασιθίου είχαν αναστατωθεί από τη σεισμική δόνηση, παρατηρητές εντόπισαν υποχώρηση των νερών της θάλασσας κατά περίπου 1 μέτρο και επακόλουθη εκδήλωση κύματος.
Αμεσα ειδοποιήθηκε για το φαινόμενο η Πολεμική Αεροπορία που διαθέτει μονάδες στη νότια Κρήτη και στο κέντρο επιχειρήσεων σήμανε συναγερμός. Οι μονάδες τέθηκαν σε ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαζόταν, να τεθούν σε ενέργεια τα σχέδια εκκένωσης και να αυξηθεί η ετοιμότητα των πτητικών μέσων.
Παρ όλα αυτά, λίγη ώρα αργότερα, όταν εκτιμήθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, η ετοιμότητα έληξε.
Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το φαινόμενο έγινε ορατό στις περιοχές του Μύρτου, στο λιμάνι της Αρβης και στο Γαϊδουρονήσι και «μπορούμε να μιλάμε για πολύ μικρό τσουνάμι της τάξεως του μισού μέτρου, απολύτως συμβατό με το μέγεθος του σεισμού», το οποίο αποδίδεται στην τεκτονική μετατόπιση.
Όπως δήλωσε ο κ. Συνολάκης «η Νομαρχία επικοινώνησε αμέσως μαζί μου και μετέβην στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσω τι συμβαίνει». «Σύμφωνα με τις αναφορές, παρατηρήθηκε στο Γαϊδουρονήσι μια υποχώρηση του νερού, η οποία διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ στο λιμάνι της Αρβης υπήρξαν αναφορές για 4 με 5 κύματα. Από τις περιγραφές προκύπτει πως συνολικά το φαινόμενο το οποίο δεν έγινε ταυτόχρονα ορατό σε όλες τις περιοχές πρέπει να είχε συνολική διάρκεια περίπου μιας ώρας».
Στην περιοχή της Αρβης, μάλιστα, νότια του νομού Ηρακλείου, κάτοικοι και λουόμενοι πανικοβλήθηκαν, όταν ξαφνικά η θάλασσα αποτραβήχτηκε, επιστρέφοντας στην ακτή με ορμή. Ο κ. Συνολάκης εξηγεί πως το σεισμικό ιστορικό της νότιας Κρήτης περιλαμβάνει την εκδήλωση τσουνάμι με το πιο πρόσφατο να έχει καταγραφεί το 1303 και ένα παλιότερο το 365 μ.Χ.
«Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 8,5 Ρίχτερ, κάτι που είναι πολύ σπάνιο».
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Αθηνών δρ Αθ. Γκανάς αποκλείει την εκδήλωση τσουνάμι με σεισμούς της κλίμακας των 6 Ρίχτερ. «Ο σεισμός έγινε πάνω στην επαφή των δύο πλακών, της Ευρασίας και της Αφρικής, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια της ανατολικής Κρήτης. Ηταν επιφανειακός και το μέγεθός του χαρακτηρίζεται αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε στο «Εθνος».
Ο ίδιος επεσήμανε κατηγορηματικά ότι σεισμοί αυτής της τάξης δεν συνοδεύονται από τσουνάμι. «Εχουμε τσουνάμι όταν παρατηρείται απόσυρση 20, 30 ή 40 μέτρων και όχι ενός ή δύο μέτρων».
Πηγή εφημερίδα Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου