Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ποιοι είμαστε - Λίγα λόγια για την Ομάδα μας

Το Σωματείο – Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων» ιδρύθηκε στις 30/07/2003 με την υπ. Αριθμ. 272 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, είναι η μόνη Ομάδα Εθελοντών της Κρήτης της οποίας τα μέλη είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς αποφοίτησαν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών "ΠPOΣTATEYΩ TON EAYTO MOY KAI TOYΣ AΛΛOYΣ", της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από το Δήμο Χανίων για πρώτη φορά, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων (Ο.ΔΗ.ΚΟΙ.Π.), κατά την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2002. Επαναλήφθηκε με νέους εκπαιδευόμενους την περίοδο Απρίλιος - Οκτώμβριος 2006. Και οι δύο εκπαιδεύσεις διήρκησαν 120 ώρες, τα μέλη μας έλαβαν ειδική ενημέρωση και εκπαίδευση, από τους ακόλουθους φορείς: Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών. Η καινοτομία και των δύο εκπαιδεύσεων ήταν ότι οι ίδιοι οι εκαιδευτές μας δεν πρόερχονταν απλά από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά από αυτούς που διαχειριζόταν τις κρίσεις για τις οποίες εμείς εκπαιδευτήκαμε.

Στόχος της εκπαίδευσης μας, ήταν η Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Δεξιότητες Διαχείρισης του Κινδύνου, με ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη Λήψη Αποφάσεων, τη Λύση Προβλημάτων, την Ομαδοσυνεργατική Δράση, τη Διαχείριση Πληροφορίας, την Αυτοπροστασία, τη Παροχή Πρώτων Βοηθειών, τις Διασώσεις, την Οργάνωση - Διαχείριση Καταυλισμών, τη Ψυχοκοινωνική Στήριξη πληγέντων και την Άρση Επικινδυνότητας. Στην εκπαίδευση μας ασχοληθήκαμε ειδικότερα με τις θεματικές ενότητες Σεισμοί, Πυρκαγιές, Θαλάσσια ατυχήματα, Προστασία Θαλασσίου περιβάλλοντος, Πλημμύρες, Ασύμμετρες απειλές – Φυσικές και όχι μόνο καταστροφές, σε όλο το φάσμα των απαιτουμένων ενεργειών και σχεδιασμών, από την πρόληψη, έως και την αποκατάσταση . H Εκπαίδευση μας αυτή, βεβαιώθηκε με την επίδοση από τον Γενικό Γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, των σχετικών βεβαιώσεων στους εκπαιδευθέντες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων μετά το τέλος του προγράμματος. Ακολούθησε εκπαίδευση στο χώρο του «Γενικού Νομαρχιακού Χανίων» διάρκειας 120 ωρών με θέμα «Πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων περιστατικών» από τον διευθυντή των Τ.Ε.Π κ. Γεώργιο Νικήτα.

Έπειτα από δύο χρόνια εθελοντικής προσφοράς, στους τομείς δράσεις της Ομάδας μας και μετά από την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση, στις 27/07/2004, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ομάδα μας εντάσσεται στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 4/2004. Η Ομάδα μας αναγνωρίζεται ως η μοναδική που δραστηριοποιείται με όλα τα θέματα που άπτονται σε όλους τους τομείς Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα στην περιοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Μέτα και την ολοκλήρωση της νέας εκπαίδευσης (περίοδου Απρίλιος - Οκτώμβριος 2006) τα νέα μέλη εντάχθηκαν και ενεργοποιούνται πλήρως στις δραστηριότητες της Ομάδας μας

Εδώ και πέντε χρόνια η Ομάδα μας συμμετέχει με επιτυχία σε: καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σεισμούς, κατασβέσεις πυρκαγιών, διοργανώσεις όπου απαιτείται πολιτική προστασία, διοργανώσεις αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, εκπαιδεύσεις, ασκήσεις. Συμμετέχει στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Χανίων και στο αντίστοιχο Συντονιστικό Όργανο Δήμου Χανίων. Η Ομάδα μας τηρώντας τους σκοπούς του καταστατικού της, μέσα στους οποίους είναι και η συνεχής εκπαίδευση των μελών της σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας και η άμεση και στενή συνεργασία, με όλες τις κρατικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που μετέχουν στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, συνεργάζεται με όλους τους τοπικούς φορείς και όλα τα εθελοντικά σωματεία – ομάδες όπου και όποτε χρειαστεί.

4 σχόλια:

mp.karavanos είπε...

Μοναδική μέχρι σήμερα, ελπίζουμε ότι το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν κι άλλοι για καλύτερη επίτευξη των στόχων και σκοπών της εθελοντικής δράσης.

ANAGNOST είπε...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότιυπάρχουν και άτομα που εκπαιδεύτηκαν με το πρόγραμμα του 2006 τα οποία δραστηριοποιούνται γόνιμα και ουσιαστικά, και θεωρούν τον εαυτό τους ισότημα μέλη της ομάδας. θα πρέπει να τους δώσουμε την ανάλογη ικανοποιήση.
ANAGNOST

mp.karavanos είπε...

Η αναφορά είναι για το πως δημιουργήθηκε η ομάδα. Βεβαίως και δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών σειρών που ακολούθησαν το πρώτο πρόγραμμα.

Δεληγιαννάκης Γιάννης είπε...

Χαίρομαι πραγματικά που το blog μας αποκτάει "ζώη". Ενοείται ότι δεν υπάρχει καμιά διάκριση μεταξύ "νέων" και "παλαιών" μελών. Το κείμενο άλλωστε που δημοσιευσα εδώ το πήρα από μια παλιά επιστολή μας, τότε που δεν είχε ακόμα υλοποιηθεί η νέα εκπαίδευση. Ήδή έγιναν όλες οι απαιραίτητες διορρθώσεις στο κείμενο.