Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου, δείκτης 4 (αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αυξάνονται οι μονάδες περιπόλων πυρανίχνευσης.
για το Δ.Σ.
Μπάμπης Καραβάνος
Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009
Αύξηση μονάδων πυρανίχνευσης
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
Επιχείρηση σε εξέλιξη
Από σήμερα και μέχρι νεοτέρας ανακοινώσεως η ομάδα είναι σε κατάσταση ‘‘1.Επιχείρηση σε εξέλιξη ’’ λόγω των αλεπάληλων περιστατικών στην περιοχή μας .
για το Δ.Σ.
Μπάμπης Καραβάνος
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
Πυρκαγιά και πάλι στο Ακρωτήρι, στις Στέρνες
Στις 13:00 περίπου ξέσπασε και νέα πυρκαγιά στο Ακρωτήρι στη περιοχή Στέρνες πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και στην 115 Π.Μ.
Οχήματα και άνδρες της Π.Υ. Χανίων, της Π.Υ. Αεροδρομίου, το όχημα και οι άνδρες του Πυροσβεστικού σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου) καθώς και Εθελοντές επιχειρούν για την κατάσβεση της.
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009
Αυξημένη επιφυλακή
Από σήμερα και μέχρι νεοτέρας ανακοινώσεως η ομάδα μπαίνει σε κατάσταση ‘‘3. Αυξημένης επιφυλακής’’ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας (αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς).
για το Δ.Σ.
Μπάμπης Καραβάνος
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009
Συνεδρίαση Δ.Σ.Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων
Το Δ.Σ. της ομάδας καλεί τα μέλη (τακτικά και δόκιμα)την Τετάρτη 15 Ιουλίου ώρα 21.00 στα γραφεία του συλλόγου, κλειστό γυμναστήριο Κλαδισσού, για ενημέρωση πορείας δράσεων και αντιπυρικής περιόδου 2009.
Για το Δ.Σ.
Μπάμπης Καραβάνος
Κυριακή 12 Ιουλίου 2009
Πυρκαγιά σε δύο περιοχές στο Ακρωτήρι, στα Καθιανά και στο Παζινό
Στις 12:30 περίπου ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα πυρκαγιές στο Ακρωτήρι στις περιοχές Καθιανά και Παζινός πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Οχήματα της Π.Υ. Χανίων, της Π.Υ. Αεροδρομίου, το όχημα και οι άνδρες του Πυροσβεστικού σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου) καθώς και Εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας "Καγιαλές" του Δήμου Ακρωτηρίου επιχειρούν για την κατάσβεση τους.
Η Ομάδα Εθελοντών τίθεται σε Επίπεδο επιφυλακής και ετοιμότητας 3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ και αν χρειαστεί θα συνδράμει σε βοήθεια των δυνάμεων που επιχειρούν.
14:10 υπο μερικο έλεγχο έχουν τεθεί και οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Ακρωτήρι
Μπαράζ πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο στο Ακρωτήρι
Mπαράζ πυρκαγιών χθες και προχθές στην περιοχή του Ακρωτηρίου, που προβληματιζουν τις τοπικές αρχές και οι οποίες θα προχωρήσουν σε σύσκεψη, αύριο Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα. Χθες Κυριακή, στις 12.30 -σχεδόν ταυτόχρονα- δύο φωτιές ξέσπασαν σε Παζινό και Καθιανά του Ακρωτηρίου καίγοντας περίπου 10 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης και μικρό αριθμό ελιών. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, με την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χανίων, εθελοντών, της 115 Πτέρυγας Μάχης και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, η φωτιά και στα δύο σήμεία τέθηκε υπό έλεγχο και μέχρι το μεσημέρι είχε σβηστεί.
Το πρωί του Σαββάτου είχαμε άλλη μια φωτιά στην περιοχή του Γκαλαγκάδω. Κάηκαν θαμνώδεις εκτάσεις και μερικές ελιές και η φωτιά δεν επεκτάθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών της ομάδας "Καγιαλές" και της πυροπροστασίας της 115 Πτέρυγας Μάχης. Την ίδια μέρα φωτιά ξέσπασε στα Νεροκούρου του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου η οποία και κατέκαψε 3 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.
Αναδημοσιεύση από την εφημερίδα Χανιώτικά Νέα
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση του GIS στο φαράγγι της Σαμαριάς
Την Πέμπτη 9 Ιουλίου στη 1.30 μετά το μεσημέρι υπογράφθει στο Νομαρχιακό Μέγαρο η σύμβαση για την εγκατάσταση του γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος (GIS), η εφαρμογή του οποίου θα ενισχύσει την προστασία του εθνικού δρυμού Σαμαριάς από τυχόν πυρκαγιές.
Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση στο Νομό Χανίων ενός ολοκληρωμένου γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος GIS.
Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα ψηφιακής γεωγραφικής βάσης δεδομένων με σκοπό την καταγραφή, προβολή και παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος και όχι μόνο, του νομού Χανίων το οποίο θα εγκατασταθεί στη Νομαρχία Χανίων.
Χθες το μεσημέρι Υπεγράφη στη Νομαρχία η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος που θα συμβάλει στα ακόλουθα:
Την αποτύπωση του συνόλου του οδικού δικτύου (κύριες οδικές αρτηρίες, δημοτικοί άξονες, κα) και του δασικού δικτύου προς χρήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Ελληνική Αστυνομία, το Δασαρχείο και τις Εθελοντικές Ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Επίσης με το GIS θα γίνει δυνατή η απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων, προστατευόμενων περιοχών και περιοχών Natura 2000, των χρήσεων γης και λοιπών πληροφοριών που θα είναι χρήσιμες τόσο στη σύνταξη κάθε είδους μελετών, αλλά και για την παροχή πληροφόρησης προς τους φορείς και τους πολίτες σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον του Νομού.
Ιδιαίτερα, πρέπει να τονιστεί και η εφαρμογή του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, σε ότι αφορά στο φαράγγι της Σαμαριάς. «Ιδιαίτερη σχέση θα έχει το σύστημα αυτό με το φαράγγι της Σαμαριάς μέσα από την τοποθέτηση καμερών όπου θα μπορεί το σύστημα να ανιχνεύει πυρκαγιές προκειμένου να προστατευτεί αυτός ο φυσικός πλούτος» είπε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης Χανίων. Ειδικότερα, θα εγκατασταθεί δίκτυο από κάμερες τηλεανίχνευσης οι οποίες θα εντοπίζουν τον καπνό και θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Κέντρο Ελέγχου για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Οι κάμερες αυτές συνοδευόμενες από μετεωρολογικούς σταθμούς και λοιπό ειδικό εξοπλισμό θα εγκατασταθούν σε υψηλά σημεία γύρω από το φαράγγι της Σαμαριάς που είναι περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιών.
Το έργο χρηματοδοτείται με 542 χιλιάδες ευρώ από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το τέλος του 2009.
Τι είναι το G.I.S.
To G.I.S (Geographical Informations Systems) ή Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάλυσης και απεικόνισης πληροφοριών σχετικών με ζητήματα γεωγραφικής φύσης. Ο όρος «ολοκληρωμένος» σημαίνει ότι το Γ.Σ.Π αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ένα άθροισμα μηχανημάτων και προγραμμάτων, αλλά ως μία νέα, διαφορετική τεχνολογία. Ένας επιτυχημένος επίσης ορισμός δόθηκε από τον Carter (1989) και σύμφωνα με αυτόν Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών είναι «όλα εκείνα τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία εστιάζουν σε χωρικά ενδιαφέροντα και φαινόμενα σε κλίμακες από όλη τη γη μέχρι τη μοναδιαία ιδιοκτησία» Επίσης Σύστημα Πληροφοριών Γης, είναι ένα εργαλείο για λήψη αποφάσεων νομικής, διοικητικής κοινωνικής και οικονομικής υφής και ένα όργανο για το σχεδιασμό την ανάπτυξη και το σχεδιασμό, το οποίο αποτελείται από μία Βάση Δεδομένων που περιέχει για μία έκταση στοιχεία προσδιορισμένα στο χώρο και τα οποία σχετίζονται με τη γη και από την άλλη (αποτελείται) από διαδικασίες και τεχνικές για τη συστηματική συλλογή, ενημέρωση, επεξεργασία και διανομή των στοιχείων. Η Βάση ενός Σ.Π.Γ είναι ένα ενιαίο σύστημα (γεωγραφικής) αναφοράς, το οποίο επίσης διευκολύνει τη σύνδεση των στοιχείων μεταξύ τους καθώς και με άλλα συστήματα που περιέχουν στοιχεία για τη «γη».
Πηγή Εφημερίδα Κύρηκας
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Πυροπροστασία των περιαστικών αλσυλλίων από το Δήμο Χανίων
Στη πρόσληψη δέκα ατόμων για την αντιπυρική προστασία, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, των αλσυλλίων του Αγ. Ιωάννη και του Αγ. Ματθαίου προχώρησε ο Δήμος Χανίων, ενώ παράλληλα - το επόμενο διάστημα - θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός των φρεατίων, των αγωγών ομβρίων υδάτων και των ρεμάτων στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας για τον ερχόμενο χειμώνα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ και αντιδήμαρχος Μιχάλης Ντάλλας και η αντιδήμαρχος Χαρά Μυλωνάκη.
Ο κ. Ντάλλας επεσήμανε ότι έπειτα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΧ και Δήμου Χανίων προβλέπεται: Η πρόσληψη εργατοτεχνιτών για τον καθαρισμό του άλσους του Αγ. Ματθαίου και συγκεκριμένα των αμαξωτών δρόμων - που όπως επεσήμανε οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει - καθως επίσης ο καθαρισμός των φρεατίων, των αγωγών των ομβρίων και των ρεμάτων που αφορά την προστασία από πλευράς πλημμυρών.
Η κα Μυλωνάκη, μιλώντας για το θέμα της πυροπροστασίας, τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της δυνατότητας άμεσης παρέμβασης και πρόσθεσε: "Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος μας - μέσα από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου - προχώρησε στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την πρόληψη και προστασία των περιαστικών αλσυλλίων του δήμου μας. Αυτά τα αλσύλλια είναι λίγα και αποτελούν πνεύμονα οξυγόνου για τους πολίτες μας. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε στραμμένη όλη μας την προσοχή στην πρόληψη πυρκαγιών".
Η κα Μυλωνάκη τόνισε ότι από τα δέκα άτομα τα 8 θα δραστηριοποιηθούν για την πυροπροστασία και την περιφρούρηση των αλσυλλίων, ενώ τα δύο άλλα άτομα θα εκτελούν χρέη οδηγών.
Η κα Μυλωνάκη διευκρίνισε ότι οι 4 πρώτοι υπάλληλοι θα επιφορτιστούν με περιπολίες στην περιοχή των αλσυλίων του Αγ. Ματθαίου και του Προφήτη Ηλία, ενώ τον Αύγουστο που θα δραστηριοποιηθεί το σύνολο των προσληφθέντων θα γίνεται περιφρούρηση και στο αλσύλλιο του Αγ. Ιωάννου.
"Πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής και τον σύλλογο που δραστηριοποιείται στον Άγ. Ματθαίο, σε συνεργασία με τον πυροσβεστικό μας σταθμό, θα προλάβουμε οποιαδήποτε κακή στιγμή που μπορεί να συμβεί σε αυτούς τους χώρους", είπε καταλήγοντας η κα Μυλωνάκη.
Πηγή Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Τσουνάμι από τον σεισμό, νότια του Ηρακλείου Κρήτης
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο ρυθμό του Εγκέλαδου κουνήθηκε χθες ολόκληρη η Κρήτη. Η μεγάλη διάρκεια της σεισμικής δόνησης πανικόβαλε τους κατοίκους του νησιού, κυρίως εκείνους στα νότια παράλια. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Άρβης Ηρακλείου, κάτοικοι και λουόμενοι, τρομοκρατήθηκαν από το μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε.
Για καθαρά προληπτικούς λόγους, «επιστρατεύτηκαν» από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομική Διεύθυνση, αστυνομικοί που περιπολούσαν στα νότια παράλια προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από τη θάλασσα. Για κάποιο χρονικό διάστημα απομακρύνθηκαν λουόμενοι από την περιοχή του Κόκκινου Πύργου νότια του Τυμπακίου και την περιοχή του Κερατόκαμπου νότια της Βιάννου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών η ισχυρή σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο USGS προσδιορίζει το χτύπημα του Εγκέλαδου στα 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο της Αιγύπτου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 12.30 και είχε επίκεντρο 170 χιλιόμετρα νότια της μεγαλονήσου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα.
Όπως περιέγραψαν κάποιοι χαρακτηριστικά, «η θάλασσα «τραβήχτηκε» προς τα μέσα, επιστρέφοντας στην ακτή με ορμή.
Ευτυχώς πάντως σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης Φώτη Κατσούλα, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.
Σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση των 5,9 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αφού λίγα λεπτά αργότερα εκδηλώθηκαν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 - 4,8 Ρίχτερ.
Πηγή εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 02/06/2009
Τσουνάμι έφερε χθες ισχυρός σεισμός στην Κρήτη
Ο Εγκέλαδος και ένα μικρό τσουνάμι επισκέφθηκε χθες την Κρήτη με μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που ευτυχώς δεν συνοδεύτηκε από ζημιές και τραυματισμούς. Τα 6,4 ή 5,9 ρίχτερ (σύμφωνα με τις μετρήσεις με βάση το μέγεθος ροπής) που «χόρεψαν» χθες το νησί, αναστάτωσαν λίγο τους κατοίκους της Άρβης, οι οποίοι είδαν με τα μάτια τους και το μικρό τσουνάμι που έφερε η σεισμική δόνηση. Ο σεισμός εξάλλου έγινε περισσότερο αισθητός στο Λασίθι, λιγότερο στο νομό Ηρακλείου και ελάχιστα στην πόλη του Ηρακλείου.
Η αναστάτωση από την ισχυρή δόνηση έγινε λίγο μεγαλύτερη, όταν μεταδόθηκε η πληροφορία για την πρόκληση ενός παλιρροιακού φαινόμενου, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά, στα νοτιοανατολικά παράλια της Κρήτης, το οποίο πάντως σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η δόνηση προερχόταν από απόσταση 450 χιλιομέτρων νότια - νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης -στο πλαίσιο της συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού δικτύου- το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε θαλάσσιο χώρο 170 χλμ. νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος.
Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Κάιρο της Αιγύπτου. Το Σεισμολογικό Κέντρο Χέλουαν της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο κατέγραψε τη δόνηση στους 6,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας σύγχυση στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Το Ευρωπαϊκό αλλά και το Αμερικανικό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφεραν ότι το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφεται περίπου στα 40 χιλιόμετρα.
Για τους σεισμολόγους ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον τους όχι μόνο εξαιτίας της έντασής του, αλλά και λόγω του γνωστού ρήγματος της Κρήτης που φαίνεται να τον προκάλεσε. Στο σύνολό τους επισήμαναν λίγα λεπτά μετά τη δόνηση ότι η σεισμική ακολουθία παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Μακρόπουλος, που από την πρώτη στιγμή παρακολούθησε τη σεισμική ακολουθία τόνισε ότι από τις ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 5,9 ρίχτερ αποτελούν και τον κύριο σεισμό, και έσπευσε να εξηγήσει ότι το παλιρροιακό φαινόμενο που παρατηρήθηκε ως ένα μικρό τσουνάμι είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα σεισμό όπως τον χθεσινό.
Για ένα ισχυρό σεισμό πιθανότατα τον κύριο, που ωστόσο δεν προκαλεί ανησυχία, μίλησε στην «Τόλμη» και ο σεισμολόγος Νίκος Δρακάτος. «Είναι τάξης μεγέθους 6 και στη ζώνη βύθισης των πλακών και θα έλεγα ότι είναι από τους σεισμούς που αναμένουμε στην περιοχή. Έχουν καταγραφεί και άλλοι μικρότεροι προς το παρόν. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε.
Και ο κ. Δρακάτος επανέλαβε ότι δονήσεις της συγκεκριμένης τάξης μεγέθους είναι ευνοϊκές, πολλών δε μάλιστα όταν δεν προκαλούν θύματα και ζημιές, καθώς εκτονώνεται η εντονότατη ούτως ή άλλως σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Σίγουρα εκτονώνεται καθώς είναι μια μεγάλη δόνηση, της οποίας ακολούθησαν μικρότεροι μικροσεισμοί. Εμείς κρατάμε τις επιφυλάξεις μας μέχρι την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, αλλά εγώ δεν θα ανησυχούσα ιδιαιτέρως.
Τυπικά πρέπει να περιμένουμε και άλλο για να μιλήσουμε με βεβαιότητα για το ένα πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό, αλλά ακριβώς επειδή είναι σεισμός μεγάλης τάξης μεγέθους μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Σηκώθηκε η θάλασσα σε Άρβη, Χρυσή και Μύρτο
Στην παραλία της ’ρβης όπου παρατηρήθηκε το παράξενο φαινόμενο έσπευσε ο διευθυντής Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, για να χαρακτηρίσει λίγο αργότερα το φαινόμενο ως ένα μικρό τσουνάμι.
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι το μικρό αυτό τσουνάμι είναι και αυτό που περιμένουν από ένα σεισμό του μεγέθους του χθεσινού. Πρόσθεσε δε ότι ήταν αντιληπτό, καθώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στα παράλια της νότιας Κρήτης. Όπως είπε το τσουνάμι παρατηρήθηκε εκτός της ’ρβης, στην νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και στην παραλία του Μύρτου.
Ο κ. Συνολάκης πάντως έσπευσε να επισημάνει ότι οι Έλληνες πολίτες και δη οι Κρητικοί αποδεικνύονται εντελώς ανενημέρωτοι για τις συνέπειες πρόκλησης ενός τσουνάμι. Όπως είπε, ο κόσμος έμεινε στην παραλία και παρατηρούσε το φαινόμενο, ενώ η σωστή αντίδραση μετά από ένα μεγάλο σεισμό είναι να απομακρυνθεί. «Αν η δόνηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη τότε και το τσουνάμι θα ήταν μεγαλύτερο και στην περίπτωση αυτή θα κινδύνευε ο κόσμος. Μπορεί να είχαμε θύματα σε ένα σεισμό πάνω από 7», τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου.
Ο κ. Συνολάκης ερωτηθείς σχετικά για τις διαφορετικές μετρήσεις που καταγράφηκαν επισήμανε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για διαφορά μετρήσεων αλλά για διαφορετικά μετριόδες. «Το μέγεθος ροπής και το Αστεροσκοπείο το μετρά 6,4�6,3. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το δίνουν το ίδιο. Το μέγεθος του σεισμού και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο κατέγραψαν το συγκεκριμένο σεισμό με 6,4 και 6,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.
Ερωτηματικά για μίνι τσουνάμι στην Κρήτη
Άλλοι έκαναν λόγο για ένα μίνι τσουνάμι και άλλοι για συνήθη παλιρροϊκά κύματα όσον αφορά το φαινόμενο που συνόδευσε το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Λίγα λεπτά μετά τις 12.30 μ.μ., κι ενώ οι κάτοικοι του Λασιθίου είχαν αναστατωθεί από τη σεισμική δόνηση, παρατηρητές εντόπισαν υποχώρηση των νερών της θάλασσας κατά περίπου 1 μέτρο και επακόλουθη εκδήλωση κύματος.
Αμεσα ειδοποιήθηκε για το φαινόμενο η Πολεμική Αεροπορία που διαθέτει μονάδες στη νότια Κρήτη και στο κέντρο επιχειρήσεων σήμανε συναγερμός. Οι μονάδες τέθηκαν σε ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαζόταν, να τεθούν σε ενέργεια τα σχέδια εκκένωσης και να αυξηθεί η ετοιμότητα των πτητικών μέσων.
Παρ όλα αυτά, λίγη ώρα αργότερα, όταν εκτιμήθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, η ετοιμότητα έληξε.
Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το φαινόμενο έγινε ορατό στις περιοχές του Μύρτου, στο λιμάνι της Αρβης και στο Γαϊδουρονήσι και «μπορούμε να μιλάμε για πολύ μικρό τσουνάμι της τάξεως του μισού μέτρου, απολύτως συμβατό με το μέγεθος του σεισμού», το οποίο αποδίδεται στην τεκτονική μετατόπιση.
Όπως δήλωσε ο κ. Συνολάκης «η Νομαρχία επικοινώνησε αμέσως μαζί μου και μετέβην στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσω τι συμβαίνει». «Σύμφωνα με τις αναφορές, παρατηρήθηκε στο Γαϊδουρονήσι μια υποχώρηση του νερού, η οποία διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ στο λιμάνι της Αρβης υπήρξαν αναφορές για 4 με 5 κύματα. Από τις περιγραφές προκύπτει πως συνολικά το φαινόμενο το οποίο δεν έγινε ταυτόχρονα ορατό σε όλες τις περιοχές πρέπει να είχε συνολική διάρκεια περίπου μιας ώρας».
Στην περιοχή της Αρβης, μάλιστα, νότια του νομού Ηρακλείου, κάτοικοι και λουόμενοι πανικοβλήθηκαν, όταν ξαφνικά η θάλασσα αποτραβήχτηκε, επιστρέφοντας στην ακτή με ορμή. Ο κ. Συνολάκης εξηγεί πως το σεισμικό ιστορικό της νότιας Κρήτης περιλαμβάνει την εκδήλωση τσουνάμι με το πιο πρόσφατο να έχει καταγραφεί το 1303 και ένα παλιότερο το 365 μ.Χ.
«Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις είχαν προηγηθεί σεισμικές δονήσεις μεγαλύτερες των 8,5 Ρίχτερ, κάτι που είναι πολύ σπάνιο».
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Αθηνών δρ Αθ. Γκανάς αποκλείει την εκδήλωση τσουνάμι με σεισμούς της κλίμακας των 6 Ρίχτερ. «Ο σεισμός έγινε πάνω στην επαφή των δύο πλακών, της Ευρασίας και της Αφρικής, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια της ανατολικής Κρήτης. Ηταν επιφανειακός και το μέγεθός του χαρακτηρίζεται αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε στο «Εθνος».
Ο ίδιος επεσήμανε κατηγορηματικά ότι σεισμοί αυτής της τάξης δεν συνοδεύονται από τσουνάμι. «Εχουμε τσουνάμι όταν παρατηρείται απόσυρση 20, 30 ή 40 μέτρων και όχι ενός ή δύο μέτρων».
Πηγή εφημερίδα Ημερησία
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Έντονη σεισμική δραστιοριότητα Νότια της Νοτιοανατολικής Κρήτης
Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την μεγάλη ακολουθία σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται Νότια της Νοτιανατολικής Κρήτης από τις 12:30 το μεσημέρι.
Η πρώτη σεισμική δόνηση καταγράφθηκε στις 12:30 και είχε ένταση 6,2 R και εστιακό βάθος 30 χλμ. σε απόσταση 102 χλμ Νότια της Ιεράπετρας. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πολλές σεισμικές δονήσεις με μεγαλύτερη αυτή των 5.1 βαθμών της κλίμακας R στις 12:59 (τοπική ώρα) με επίκεντρο κοντινή περιοχή. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στην πόλη του Ηρακλείου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα.
Η σεισμική ακολουθία των τελευταίων ωρών στην Κρήτη μας θυμίζει ότι πρέπει να μάθουμε να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας, την οικογένεια μας και τους συγγενείς σας. Ο σεισμός είναι ένα φυσικό γεγονός που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση σε σεισμικότητα παγκόσμια και την πρώτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μην ακούτε μην υιοθετείτε και μην διαδίδεται διάφορες ανυπόστατες φήμες περί επικείμενου μεγάλου σεισμού. Να ενημερώνεστε μόνο από τους αρμόδιους από την πολιτεία φορείς.
- Δείτε εδώ τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας για την προστασία των πολιτών από τους σεισμούς.
- Δείτε εδώ το Χάρτη Χώρων Καταφυγής και Παροχής Πρώτων Βοηθειών που έχει καταρτίσει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
- ΟΑΣΠ οδηγίες αντισεισμικής προστασίας