Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πυρκαγιά στη περιοχή Άνω Λενταριαννά, Άνω Άγιος Ιωάννης


Στις 15:30 περίπου ξέσπασε πυρκαγιά στη περιοχή Άνω Λενταριαννά - Άνω Άγιος Ιωάννης - Λειβάδια - Μ.Α.Ι.Χ. πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή σχεδόν εντός της πόλης των Χανίων.
Οχήματα της Π.Υ. Χανίων, το όχημα και οι άνδρες του Πυροσβεστικού σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου) επιχειρούν για την κατάσβεση της.
15:55 Νέα Ενημέρωση
Η πυρκαγιά λαμνάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω των Β. ΒΔ ανέμων εντάσεως 4-5 b που πνέουν στη περιοχή.
Στην προσπάθεια να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο επιχειρεί και το Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 TP. Ακόμα στην κατάσβεση συμμετέχουν οχήματα της Π.Υ. Αερεδρομίου καθώς και το όχημα του Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίου Ματθαίου του Δήμου Χανίων.
17:οο Νέα Ενημέρωση
Υπο μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα.
19:30 Κατάσβεσθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσσημέρι σε θαμνώδη περιοχή πάνω από το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων προς τα Λενταριαννά και τον Άγιο Ιώαννης. Ευτυχώς κάηκαν μόνο θάμνοι και χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και του πυροσβεστικού ελικοπέτρου καταβέσθηκε με τις δυνατόν μικρότερες ζημιές.


Αναδημοσιεύση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 01/07/2009

Πυρκαγιά απείλησε σπίτια! σε Λενταριαννά Άγιο Ιωάννη
Στάχτη 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 3.20 χθες το μεσημέρι στην περιοχή τέρμα Αγ. Ιωάννη - Λενταριανά, πολύ κοντά στην κατοικημένη ζώνη. Ευτυχώς, η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν επέτρεψε στη φωτιά να προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, λόγω της έντασης του ανέμου - περίπου 4-5 μποφόρ - και της ξερής βλάστησης η πυρκαγιά επεκτάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά προς τα Λειβάδια και τον Βλητέ, κάνοντας στάχτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 50 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.
Μετά από πολύωρες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά τέθηκε τελικά υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.
Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν κατέφθασαν 13 οχήματα και 40 άνδρες της Πυροσβεστικής.
Ταυτόχρονα, απογειώθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις νερού (15 τόνους νερού ανά βολή) συμβάλλοντας αποφασιστικά στο έργο της κατάσβεσης, καθώς στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση πεζοπόρων τμημάτων πυροσβεστών.
Στην επιχείρηση συνέδραμαν ακόμα 2 πυροσβεστικά, 1 υδροφόρα και 2 μηχανήματα έργων του δήμου Χανίων.
Ακόμα συμμετείχαν στην επιχείρηση 1 υδροφόρα και 1 πυροσβεστικό όχημα από τον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ από 2 πυροσβεστικά οχήματα πρόσφεραν τόσο η 115 Πτέρυγα Μάχης όσο και αμερικάνικη βάση.
Επίσης, ο δήμος Σούδας συνέδραμε με 1 υδροφόρα.
Αφού ελέγχθηκε αρχικά η πυρκαγιά στην περιοχή των Λενταριανών οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κοντά στα Λειβάδια και τον Βλητέ.
Τελικά, περίπου στις 6 το απόγευμα, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπινθήρα που προήλθε από στύλο της ΔΕΗ, ωστόσο για τα ακριβή αίτια ενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά και την ανταπόκριση που επέδειξαν όλοι οι φορείς, υπογράμμισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφερόμενος στη χθεσινή πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκιανάκης δήλωσε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία επέδειξε τον υψηλό δείκτη ετοιμότητας που διαθέτει, ενώ άμεση - όπως είπε - ήταν και η ανταπόκριση όλων των φορέων που κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Παράλληλα, τόνισε την καθοριστική συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, ενώ ζήτησε από όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αποφυγή των πυρκαγιών.
Μάλιστα, ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι σε σύγκριση με πέρυσι τα συμβάντα που έχουν σημειωθεί είναι κατά 50% λιγότερα, ενώ και οι εκτάσεις που έχουν καεί είναι κατά πολύ λιγότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: