Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Έφθασε το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 στα Χανιά για την αντιπυρική περιόδο 2009


Με το βαρέως τύπου Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 TP ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Δυτική Κρήτη. Το ελικόπτερο σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων όπου και θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όπως έγινε και πέρυσι, έτσι και φέτος, θα επεμβαίνει για την κατάσβεση πυρκαγιών πρωτίστως στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης, καθώς για την Ανατολική Κρήτη προβλέπεται η άφιξη και δεύτερου πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου πυροσβεστικού ελικοπτέρου φάνηκε κατά την περσινή περίοδο όταν επενέβη αποτελεσματικά σε αρκετές μεγάλες πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και το 2007 στο αεροδρόμιο Χανίων στάθμευε ένα μικρότερης δυναμικότητας πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi8 Kamov.
Όμως έχοντας ως δεδομένο το ότι ο Νομός Χανίων έχει τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο στην Κρήτη και τις περισσότερες περιοχές που είναι υπό ένταξη στο δίκτυο "Natura" και μετά από έντονες προσπάθειες του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επείσθει και από πέρυσι στέλνει το βαρέως τύπου Mi 26.

Το ελικόπτερο Mi 26 είναι ίσως το μεγαλύτερο ελικόπτερο μεταφοράς φορτίου που έχει πετάξει μέχρι σήμερα. Τα ελικόπτερα αυτά σχεδιάστηκαν για στρατιωτική και πολιτική χρήση και προορίστηκαν για να είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερο στο παρελθόν. Η πρώτη πτήση ενός ''Mil Mi-26'' διεξάχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1977. Διαθέτει κύριο στροφείο με οκτώ πτέρυγες, και χάρη στο σύστημα καταμερισμού της ισχύος, μπορεί σε περίπτωση βλάβης να συνεχίσει την πτήση του ακόμα και με έναν κινητήρα. Η Πυροσβεστική έκδοση του ελικοπτέρου με τον κωδικό Mi-26TP , εμφανίστηκε το 1994, με εσωτερικές δεξαμενές σε θέση να ρίξει μέχρι 15000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού από την μία ή τις δύο ειδικές οπές, ή 17260 λίτρων νερού, με εξωτερικό Κάδο VSU-15, ή από δύο συνδέοντα EP -8000 δοχεία. Μπορούν να συμπληρώνουν τις δεξαμενές, μόνο από το έδαφος, χρησιμοποιώντας αντλίες με 3000 λίτρα/λεπτό αναρρόφηση, ενώ τον εξωτερικό κάδο τον γεμίζουν και από την θάλασσα ή λίμνες.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Mil Moscow Helicopter Plant, ενώ πρακτορεύεται από την εταιρεία Scorpion. Έχει πλήρωμα έξη ατόμων, δύο κινητήρες ισχύος 11.240 HP ο καθένας , μήκος 40 και ύψος 8 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει στα 295 χιλιόμετρα την ώρα , το μέγιστο ύψος πτήσης στα 4.600 μέτρα και έχει δυνατότητα πυρόσβεσης με εξωτερικό κάδο 17 τόνων νερού.

Πηγή Εφημερίδα Κύρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: