Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Παραδόθηκε σε ομάδες εθελοντών εξοπλισμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Το μεσημέρι, στη Νομαρχία Χανίων παραδόθηκε στις εθελοντικές ομάδες του νομού, υλικό κατάλληλο για επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων παρέλαβαν κιάλια, φορητούς πυροσβεστήρες, φορεία μεταφοράς, ρουχισμό και άλλα είδη που αγόρασε η Νομαρχία Χανιων με την αρωγή και της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επιδοτηθούν οι αερολέσχες Χανίων και Σούδας για να καλύψουν το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις πυρανίχνευσης που θα πραγματοποιηθούν, ενώ θα καλυφθεί από τη Νομαρχία και το κόστος των καυσίμων οχημάτων των εθελοντικών ομάδων που θα πραγματοποιούν περιπολίες στο νομό.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι τοποθετήθηκαν πυροφυλάκια σε 5 σημεία του νομού που θα επανδρωθούν από εθελοντές.

Πηγή ΕΞΠΡΕΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης στο Νομό Χανίων τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και των εθελοντικών ομάδων, στις οποίες χθες (12/06/2009) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων χορήγησε σχετικά υλικά. Επιπλέον έχουν στο πλευρό τους και την πολύτιμη συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi26 το οποίο, όπως έγραψε από χθες ο "ν.Κ." σταθμεύει ήδη στο αεροδρόμιο Χανίων. Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις του ο αντινομάρχης Χανίων και υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε πως για την έγκαιρη άφιξη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου «είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη όσον αφορά στην εκμίσθωση και τοποθέτηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Μάλιστα σε λίγες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί και το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο και έτσι η Κρήτη θα έχει πλήρη κάλυψη από εναέρια μέσα πυρόσβεσης».

‘Όπως τόνισε ο κ.Κουκιανάκης η εγκατάσταση του βαρέως τύπου ελικοπτέρου Mi 26 στα Χανιά κρίθηκε αναγκαία καθώς «ο Νομός μας εκτός του ότι καλύπτεται κατά 45% από ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές "Natura" , είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και υπάγεται στην κατηγορία Α' καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι που ενισχύονται λόγω των ορεινών όγκων και η ύπαρξη άφθονης ξερής βλάστησης ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Παράλληλα ο διοικητής του Α'Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων Νίκος Σκουλούδης είπε πως έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο στο πλαίσιο του οποίου «έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε πυροφυλάκεια-παρατηρητήρια στον Αποκορωνα, στην Κίσαμο, Στο Αν.Σέλινο , στους Λάκκους και σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά. Τα πυροφυλάκεια αυτά, τις κρίσιμες ημέρες , όταν θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας θα επανδρωθούν από εθελοντές κυρίως, είτε από τους δήμους, είτε από τις εθελοντικές ομάδες».

Έτσι στο πλαίσιο ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων του Νομού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με την συνδρομή και της Περιφέρειας αγόρασε και προσέφερε στις ομάδες αυτές διάφορα υλικά (κιάλια, κράνη, φορητοί πυροσβεστήρες, φορεία μεταφοράς, ειδικός ρουχισμός κ.α. τα οποία είναι χρήσιμα όχι μόνο σε δασοπυρόσβεση αλλά και σε επιχειρήσεις διάσωσης. «Με έγγραφό μας προς την Περιφέρεια Κρήτης ζητήσαμε την συνδρομή της όσον αφορά στον εφοδιασμό με υλικά των εθελοντικών ομάδων του Νομού» είπε ο κ.Κουκιανάκης τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε με 19.500 ευρώ και δώσαμε επιπλέον 30.000 ευρώ σε υλικά τα οποία και παραδώσαμε στις εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον και φέτος θα καλύψουμε με 16.000 ευρώ τα καύσιμα στις αερολέσχες προκειμένου να γίνουν εναέριες περιπολίες , αλλά και τα καύσιμα των επίγειων περιπολιών από τις εθελοντικές ομάδες».

Αναφερόμενος στην σημασία της προσφοράς των εθελοντικών ομάδων ο κ.Σκουλούδης είπε πως «είναι ένας βασικός πυλώνας της δασοπυρόσβεσης καθώς συνεπικουρούν το έργο μας και ο εξοπλισμός που δόθηκε θα καταστήσει τις εθελοντικές ομάδες πιο αποτελεσματικές στο έργο τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Δήμου Ακρωτηρίου "Καγιαλές" Γιώργος Αναστασάκης επεσήμανε πως «είναι μια πάρα πολύ καλή ενέργεια που μας βοηθά στο έργο μας και πιστεύω ότι πρέπει να επαναληφθεί για να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες οι οποίες μέχρι προχθές δεν είχαν καμία στήριξη. Είναι η πρώτη φορά που η Νομαρχία μας βοηθά , μας στηρίζει και συντελεί στο να αναγνωριστεί η σημασία του εθελοντισμού στην Ελλάδα».

Πηγή εφημερίδα Νέος Κηρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: