Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πυρκαγιά στη περιοχή Άνω Λενταριαννά, Άνω Άγιος Ιωάννης


Στις 15:30 περίπου ξέσπασε πυρκαγιά στη περιοχή Άνω Λενταριαννά - Άνω Άγιος Ιωάννης - Λειβάδια - Μ.Α.Ι.Χ. πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή σχεδόν εντός της πόλης των Χανίων.
Οχήματα της Π.Υ. Χανίων, το όχημα και οι άνδρες του Πυροσβεστικού σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου) επιχειρούν για την κατάσβεση της.
15:55 Νέα Ενημέρωση
Η πυρκαγιά λαμνάνει μεγάλες διαστάσεις λόγω των Β. ΒΔ ανέμων εντάσεως 4-5 b που πνέουν στη περιοχή.
Στην προσπάθεια να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο επιχειρεί και το Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 TP. Ακόμα στην κατάσβεση συμμετέχουν οχήματα της Π.Υ. Αερεδρομίου καθώς και το όχημα του Πυροσβεστικού Σταθμού Αγίου Ματθαίου του Δήμου Χανίων.
17:οο Νέα Ενημέρωση
Υπο μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα.
19:30 Κατάσβεσθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσσημέρι σε θαμνώδη περιοχή πάνω από το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων προς τα Λενταριαννά και τον Άγιο Ιώαννης. Ευτυχώς κάηκαν μόνο θάμνοι και χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και του πυροσβεστικού ελικοπέτρου καταβέσθηκε με τις δυνατόν μικρότερες ζημιές.


Αναδημοσιεύση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 01/07/2009

Πυρκαγιά απείλησε σπίτια! σε Λενταριαννά Άγιο Ιωάννη
Στάχτη 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης

Πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 3.20 χθες το μεσημέρι στην περιοχή τέρμα Αγ. Ιωάννη - Λενταριανά, πολύ κοντά στην κατοικημένη ζώνη. Ευτυχώς, η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής δεν επέτρεψε στη φωτιά να προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, λόγω της έντασης του ανέμου - περίπου 4-5 μποφόρ - και της ξερής βλάστησης η πυρκαγιά επεκτάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά προς τα Λειβάδια και τον Βλητέ, κάνοντας στάχτη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 50 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.
Μετά από πολύωρες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά τέθηκε τελικά υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.
Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν κατέφθασαν 13 οχήματα και 40 άνδρες της Πυροσβεστικής.
Ταυτόχρονα, απογειώθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις νερού (15 τόνους νερού ανά βολή) συμβάλλοντας αποφασιστικά στο έργο της κατάσβεσης, καθώς στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση πεζοπόρων τμημάτων πυροσβεστών.
Στην επιχείρηση συνέδραμαν ακόμα 2 πυροσβεστικά, 1 υδροφόρα και 2 μηχανήματα έργων του δήμου Χανίων.
Ακόμα συμμετείχαν στην επιχείρηση 1 υδροφόρα και 1 πυροσβεστικό όχημα από τον Ναύσταθμο Κρήτης, ενώ από 2 πυροσβεστικά οχήματα πρόσφεραν τόσο η 115 Πτέρυγα Μάχης όσο και αμερικάνικη βάση.
Επίσης, ο δήμος Σούδας συνέδραμε με 1 υδροφόρα.
Αφού ελέγχθηκε αρχικά η πυρκαγιά στην περιοχή των Λενταριανών οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν κοντά στα Λειβάδια και τον Βλητέ.
Τελικά, περίπου στις 6 το απόγευμα, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παρέμειναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπινθήρα που προήλθε από στύλο της ΔΕΗ, ωστόσο για τα ακριβή αίτια ενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής, αλλά και την ανταπόκριση που επέδειξαν όλοι οι φορείς, υπογράμμισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφερόμενος στη χθεσινή πυρκαγιά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκιανάκης δήλωσε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία επέδειξε τον υψηλό δείκτη ετοιμότητας που διαθέτει, ενώ άμεση - όπως είπε - ήταν και η ανταπόκριση όλων των φορέων που κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Παράλληλα, τόνισε την καθοριστική συμβολή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, ενώ ζήτησε από όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αποφυγή των πυρκαγιών.
Μάλιστα, ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε ότι σε σύγκριση με πέρυσι τα συμβάντα που έχουν σημειωθεί είναι κατά 50% λιγότερα, ενώ και οι εκτάσεις που έχουν καεί είναι κατά πολύ λιγότερες.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Πυρκαγιά στο κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων

Πριν από 25 περίπου λεπτά ξέσπασε πυρκαγιά σε τμήμα του πάνω δεξιού κτιρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Άμεσα έσπευσαν 3 οχήματα της Π.Υ. Χανίων εκ των οποίων και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από αδιευκρίνιστες αιτίες και κατασβέστηκε άμεσα χάρη στην γρήγορη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.


ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Απειλήθηκε η Νομαρχία
Οι φλόγες απείλησαν χθες το απόγευμα το Νομαρχιακό Μέγαρο, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα και οι ζημιές που καταγράφηκαν να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η φωτιά προήλθε από τις εργασίες που γίνονται στην οροφή του κτηρίου για την απομάκρυνση του αμιάντου.
Η φωτιά ξέσπασε στον δεύτερο όροφο, στην δυτική πτέρυγα στο γραφείο της Διεύθυνσης Πολιτισμού. Λόγω των εργασιών το γραφείο είχε εκκενωθεί από τον εξοπλισμό και τα αρχεία, που είχαν μεταφερθεί στα γειτονικά γραφεία. Σύμφωνα με υπαλλήλους της Νομαρχίας από νωρίς είχαν ενημερώσει τους εργάτες που είναι υπεύθυνοι για την απομάκρυνση του αμιάντου ότι μύριζαν καμένο, ωστόσο οι τελευταίοι τους διαβεβαίωναν ότι η μυρωδιά προέρχεται απο τον τροχό που χρησιμοποιούν για τις εργασίες τους. Λίγο μετά τις 5 πυκνός μαύρος καπνός έβγαινε απο το γραφείο της Διεύθυνσης Πολιτισμού που έγινε αντιληπτός από γείτονες αλλά και από υπαλλήλους της Νομαρχίας που παρέμεναν εντός του κτηρίου για λόγους εργασίας. Η πυροσβεστική που κατέφθασε με δύο οχήματα και επτά άνδρες προχώρησε στην γρήγορη εγκατάσταση των σωλήνων πυρόσβεσης από την εσωτερική πλευρά του κτηρίου και έσβησε γρήγορα τη φωτιά που προκάλεσε μικρές ζημιές. Στο χώρο της νομαρχίας βρέθηκαν ο νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης και οι αντινομάρχες κ. Σπανουδάκης και Κουκιανάκης, καθώς και προσωπικό.
"Ειδοποιηθήκαμε για πυρκαγιά πλησίον της Νομαρχίας -στην αρχή δεν ξέραμε ότι πρόκειται για το κτήριο αλλά για το δασάκι που βρίσκεται πιο πάνω- φτάνοντας διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια πυρκαγιά μέσα στο κτήριο όπου γίνονται οι εργασίες αποκατάστασης της οροφής του Νομαρχιακού μεγάρου" δήλωσε ο υποπυραγός Ιωσήφ Κουρνιδάκης επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρνιδάκη "η ζημιά δεν ήταν μεγάλη και πιστεύουμε ότι ήταν αμέλεια των ανθρώπων που εργάζονταν για την αποκατάσταση της οροφής. Δεν υπήρξε επέκταση της φωτιάς, ο χώρος είχε εκκενωθεί και οι ζημιές ήταν πολύ μικρές."
Τα ακριβή αίτια του συμβάντος διερευνά το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αναδημιοσιευση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Παραδόθηκε σε ομάδες εθελοντών εξοπλισμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών


Το μεσημέρι, στη Νομαρχία Χανίων παραδόθηκε στις εθελοντικές ομάδες του νομού, υλικό κατάλληλο για επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά και για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων παρέλαβαν κιάλια, φορητούς πυροσβεστήρες, φορεία μεταφοράς, ρουχισμό και άλλα είδη που αγόρασε η Νομαρχία Χανιων με την αρωγή και της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα επιδοτηθούν οι αερολέσχες Χανίων και Σούδας για να καλύψουν το κόστος των καυσίμων για τις πτήσεις πυρανίχνευσης που θα πραγματοποιηθούν, ενώ θα καλυφθεί από τη Νομαρχία και το κόστος των καυσίμων οχημάτων των εθελοντικών ομάδων που θα πραγματοποιούν περιπολίες στο νομό.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι τοποθετήθηκαν πυροφυλάκια σε 5 σημεία του νομού που θα επανδρωθούν από εθελοντές.

Πηγή ΕΞΠΡΕΣ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης στο Νομό Χανίων τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και των εθελοντικών ομάδων, στις οποίες χθες (12/06/2009) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων χορήγησε σχετικά υλικά. Επιπλέον έχουν στο πλευρό τους και την πολύτιμη συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Mi26 το οποίο, όπως έγραψε από χθες ο "ν.Κ." σταθμεύει ήδη στο αεροδρόμιο Χανίων. Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις του ο αντινομάρχης Χανίων και υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε πως για την έγκαιρη άφιξη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου «είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος έχει και την πολιτική ευθύνη όσον αφορά στην εκμίσθωση και τοποθέτηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Μάλιστα σε λίγες ημέρες αναμένεται να εγκατασταθεί και το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο στο Ηράκλειο και έτσι η Κρήτη θα έχει πλήρη κάλυψη από εναέρια μέσα πυρόσβεσης».

‘Όπως τόνισε ο κ.Κουκιανάκης η εγκατάσταση του βαρέως τύπου ελικοπτέρου Mi 26 στα Χανιά κρίθηκε αναγκαία καθώς «ο Νομός μας εκτός του ότι καλύπτεται κατά 45% από ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές "Natura" , είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και υπάγεται στην κατηγορία Α' καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι που ενισχύονται λόγω των ορεινών όγκων και η ύπαρξη άφθονης ξερής βλάστησης ευνοούν την γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς».

Παράλληλα ο διοικητής του Α'Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων Νίκος Σκουλούδης είπε πως έχει τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο στο πλαίσιο του οποίου «έχουν ήδη τοποθετηθεί πέντε πυροφυλάκεια-παρατηρητήρια στον Αποκορωνα, στην Κίσαμο, Στο Αν.Σέλινο , στους Λάκκους και σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά. Τα πυροφυλάκεια αυτά, τις κρίσιμες ημέρες , όταν θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας θα επανδρωθούν από εθελοντές κυρίως, είτε από τους δήμους, είτε από τις εθελοντικές ομάδες».

Έτσι στο πλαίσιο ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων του Νομού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με την συνδρομή και της Περιφέρειας αγόρασε και προσέφερε στις ομάδες αυτές διάφορα υλικά (κιάλια, κράνη, φορητοί πυροσβεστήρες, φορεία μεταφοράς, ειδικός ρουχισμός κ.α. τα οποία είναι χρήσιμα όχι μόνο σε δασοπυρόσβεση αλλά και σε επιχειρήσεις διάσωσης. «Με έγγραφό μας προς την Περιφέρεια Κρήτης ζητήσαμε την συνδρομή της όσον αφορά στον εφοδιασμό με υλικά των εθελοντικών ομάδων του Νομού» είπε ο κ.Κουκιανάκης τονίζοντας ότι «η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε με 19.500 ευρώ και δώσαμε επιπλέον 30.000 ευρώ σε υλικά τα οποία και παραδώσαμε στις εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον και φέτος θα καλύψουμε με 16.000 ευρώ τα καύσιμα στις αερολέσχες προκειμένου να γίνουν εναέριες περιπολίες , αλλά και τα καύσιμα των επίγειων περιπολιών από τις εθελοντικές ομάδες».

Αναφερόμενος στην σημασία της προσφοράς των εθελοντικών ομάδων ο κ.Σκουλούδης είπε πως «είναι ένας βασικός πυλώνας της δασοπυρόσβεσης καθώς συνεπικουρούν το έργο μας και ο εξοπλισμός που δόθηκε θα καταστήσει τις εθελοντικές ομάδες πιο αποτελεσματικές στο έργο τους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας Δήμου Ακρωτηρίου "Καγιαλές" Γιώργος Αναστασάκης επεσήμανε πως «είναι μια πάρα πολύ καλή ενέργεια που μας βοηθά στο έργο μας και πιστεύω ότι πρέπει να επαναληφθεί για να ενισχυθούν οι εθελοντικές ομάδες οι οποίες μέχρι προχθές δεν είχαν καμία στήριξη. Είναι η πρώτη φορά που η Νομαρχία μας βοηθά , μας στηρίζει και συντελεί στο να αναγνωριστεί η σημασία του εθελοντισμού στην Ελλάδα».

Πηγή εφημερίδα Νέος Κηρυκας

Έφθασε το πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 στα Χανιά για την αντιπυρική περιόδο 2009


Με το βαρέως τύπου Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 26 TP ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Δυτική Κρήτη. Το ελικόπτερο σταθμεύει στο αεροδρόμιο Χανίων όπου και θα παραμείνει καθόλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όπως έγινε και πέρυσι, έτσι και φέτος, θα επεμβαίνει για την κατάσβεση πυρκαγιών πρωτίστως στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης, καθώς για την Ανατολική Κρήτη προβλέπεται η άφιξη και δεύτερου πυροσβεστικού ελικοπτέρου το οποίο θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου πυροσβεστικού ελικοπτέρου φάνηκε κατά την περσινή περίοδο όταν επενέβη αποτελεσματικά σε αρκετές μεγάλες πυρκαγιές. Υπενθυμίζεται πως μέχρι και το 2007 στο αεροδρόμιο Χανίων στάθμευε ένα μικρότερης δυναμικότητας πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi8 Kamov.
Όμως έχοντας ως δεδομένο το ότι ο Νομός Χανίων έχει τον μεγαλύτερο ορεινό όγκο στην Κρήτη και τις περισσότερες περιοχές που είναι υπό ένταξη στο δίκτυο "Natura" και μετά από έντονες προσπάθειες του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος επείσθει και από πέρυσι στέλνει το βαρέως τύπου Mi 26.

Το ελικόπτερο Mi 26 είναι ίσως το μεγαλύτερο ελικόπτερο μεταφοράς φορτίου που έχει πετάξει μέχρι σήμερα. Τα ελικόπτερα αυτά σχεδιάστηκαν για στρατιωτική και πολιτική χρήση και προορίστηκαν για να είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερο στο παρελθόν. Η πρώτη πτήση ενός ''Mil Mi-26'' διεξάχθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1977. Διαθέτει κύριο στροφείο με οκτώ πτέρυγες, και χάρη στο σύστημα καταμερισμού της ισχύος, μπορεί σε περίπτωση βλάβης να συνεχίσει την πτήση του ακόμα και με έναν κινητήρα. Η Πυροσβεστική έκδοση του ελικοπτέρου με τον κωδικό Mi-26TP , εμφανίστηκε το 1994, με εσωτερικές δεξαμενές σε θέση να ρίξει μέχρι 15000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού από την μία ή τις δύο ειδικές οπές, ή 17260 λίτρων νερού, με εξωτερικό Κάδο VSU-15, ή από δύο συνδέοντα EP -8000 δοχεία. Μπορούν να συμπληρώνουν τις δεξαμενές, μόνο από το έδαφος, χρησιμοποιώντας αντλίες με 3000 λίτρα/λεπτό αναρρόφηση, ενώ τον εξωτερικό κάδο τον γεμίζουν και από την θάλασσα ή λίμνες.

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Mil Moscow Helicopter Plant, ενώ πρακτορεύεται από την εταιρεία Scorpion. Έχει πλήρωμα έξη ατόμων, δύο κινητήρες ισχύος 11.240 HP ο καθένας , μήκος 40 και ύψος 8 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει στα 295 χιλιόμετρα την ώρα , το μέγιστο ύψος πτήσης στα 4.600 μέτρα και έχει δυνατότητα πυρόσβεσης με εξωτερικό κάδο 17 τόνων νερού.

Πηγή Εφημερίδα Κύρυκας

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ημερήσιο Δελτίο Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Από σήμερα 02/06/2009 τοποθετήσαμε μόνιμα στην πρώτη σελίδα (επάνω αριστερά) link και εικόνα με τίτλο "Ημερήσιο Δελτίο Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς" που παραπέμπει στον χάρτη με την καθημερινή πρόβλεψη για τον κίνδυνο πυρκαγιών σε ολόκληρη την χώρα. Κάνοντας click πάνω στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε μεγαλύτερη την πρόβλεψη που υπάρχει κάθε ημέρα. Ας το κάνουμε όλοι συχνά για να είμαστε ενημερωμένοι και να γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές και πότε χρειάζεται αυξημένη προσοχή. Το συγκεκριμένο δελτίο εκδίδεται κάθε ημέρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Λίγα λόγια για το "Ημερήσιο Δελτίο Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς"

Οι βασικές παράμετροι που καθορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κατατάσσονται σε κλιματολογικές, μορφολογίας εδάφους, χαρακτηριστικών βλαστήσεως και σε κινδύνους που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες (αμέλεια, εμπρησμοί κλπ) και φυσικά αίτια (κεραυνοί).

Λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου των πυρκαγιών και της συμμετοχής πολλών παραγόντων σε αυτό που ορίζουμε σαν κίνδυνο πυρκαγιάς, μεθοδολογικά έχει υιοθετηθεί η ανάπτυξη συστήματος δεικτών και όχι ενός μόνο δείκτη, με επικρατούσα προσέγγιση την ακολουθούμενη από τα Αμερικανικά συστήματα εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιάς (Ηνωμένων Πολιτειών - NFDRS και Καναδά - NFFDRS) προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

Βασική επιδίωξη των συστημάτων προσδιορισμού κινδύνου πυρκαγιάς είναι η δυνατότητα παρουσίασης των προβλέψεων με τη μορφή θεματικού χάρτη που απεικονίζει τον κίνδυνο, όπως αυτός εκτιμάται στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα μίας χώρας.

Η παρουσίαση των στοιχείων σε μορφή χάρτη, έχει σαν σκοπό τη συγκριτική αντιμετώπιση των διαφόρων περιοχών που απεικονίζονται.

Ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς συντάσσεται συνήθως σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να αναβαθμίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (καθημερινά).

Για τη σύνταξη των χαρτών αυτών λαμβάνονται κυρίως υπόψη οι προβλέψεις των σχετικών με τις πυρκαγιές καιρικών φαινομένων για το επόμενο 24ωρο, η κατάσταση της βλάστησης καθώς και κάθε άλλη διαθέσιμη πληροφορία που συμβάλει στον προσδιορισμό της επικινδυνότητας μιας περιοχής σε δεδομένη χρονική στιγμή. Η ακρίβεια του χάρτη εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ακρίβεια των μετεωρολογικών προβλέψεων.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση της βλάστησης, ως στοιχείο, συμβάλει στη συνολικότερη εκτίμηση όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς και χαρακτηρίζεται από μη συνεχή μεταβολή, αντίθετα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που μεταβάλλονται συνεχώς σε ημερήσια βάση.

Από το έτος 2003 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να εκτιμήσει την κατάστασης της βλάστησης στην έκδοση του ημερήσιου δελτίου πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που εκδίδει κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, χρησιμοποιεί μεταξύ των άλλων και δορυφορικές εικόνες MODIS TERRA οι οποίες μετά από ειδική επεξεργασία, παρουσιάζουν με κατάλληλο χρωματικό κώδικα την κατάσταση της βλάστησης (ξηρότητα) για όλη την χώρα υπό μορφή θεματικού χάρτη. Η μέθοδος υπολογισμού των δεδομένων των χαρτών βασίζεται σε κανονικοποιημένο δείκτη βλάστησης NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) ή άλλους δείκτες.

Οι χάρτες αυτοί κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αναβαθμίζονται ανά 10-ήμερο, βασιζόμενοι στην επεξεργασία νεώτερων (πιο επίκαιρης λήψης) δορυφορικών εικόνων. Η αξιοπιστία των χαρτών ελέγχεται με επιτόπιες παρατηρήσεις.

Θεματικός χάρτης

Θεματικός χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η κατάσταση της βλάστησης στην Ελλάδα από 15 έως 21Ιουλίου 2003. Ο χάρτης αυτός προέκυψε μετά από επεξεργασία δορυφορικών εικόνων MODIS TERRA Data. Η κατάσταση της βλάστησης είναι ανάλογη των τιμών του δείκτη βλάστησης NDVI.

Τιμές του δείκτη κοντά στο 0 ή αρνητικές, υποδεικνύουν περιοχές ακάλυπτες από βλάστηση (χέρσο έδαφος, νερό, βράχια κλπ, πλήρης απουσία πράσινων φύλλων), ενώ τιμές κοντά στο 1, υποδεικνύουν την υψηλότερη δυνατή πυκνότητα πράσινων φύλλων.

Ο δείκτης αυτός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διαχρονική παρακολούθηση της κατάστασης της βλάστησης σε μια περιοχή και χρησιμοποιείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην έκδοση του χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς σε συνδυασμό με επιτόπιες παρατηρήσεις.

Η κατάταξη μιας περιοχής σε κατηγορία υψηλού κινδύνου, μια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κατ’ ανάγκη πυρκαγιά στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην συνεχή καταγραφή του ημερήσιου αριθμού πυρκαγιών, όπως αυτές εμφανίστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, του εμβαδού της καμένης έκτασης ανά πυρκαγιά και των αιτιών που τις προκάλεσαν, με σκοπό την επαλήθευση των προβλέψεων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα πλαίσια των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, εκδίδει ημερήσιο δελτίο πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιών, υπό μορφή θεματικού χάρτη στον οποίο απεικονίζονται 5 επίπεδα κινδύνου πυρκαγιάς, όπως αυτά εκτιμώνται στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την 20-07-2003

Το μέτρο αυτό οδηγεί στην άμεση λήψη προσθέτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας από τους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην αποφυγή άσκοπων επιφυλακών.

Στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς εμφανίζονται τα διοικητικά όρια των Δασαρχείων της χώρας, τα οποία και θεωρούνται ως το ελάχιστο γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο εκτιμάται ο κίνδυνος.

Η εκπόνηση του χάρτη ολοκληρώνεται στις 12:30 της προηγουμένης ημέρας από την ημέρα για την οποία ισχύει. Αμέσως μετά τη σύνταξή του ο χάρτης γίνεται σε ελάχιστο χρόνο διαθέσιμος από το δικτυακό τόπο (ιστοσελίδα) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), από όπου μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας, καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των κατηγοριών αυτών κινδύνου έχει ως εξής:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)
    Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.
  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)
    Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Εφόσον υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση σε κάθε εκδηλούμενη πυρκαγιά δεν πρέπει να υπάρξουν προβλήματα ελέγχου. Ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός πρέπει να είναι στην κανονική του, για την αντιπυρική περίοδο, καθημερινή στελέχωση και ετοιμότητα.
  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)
    Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Αναμένονται πολλές πυρκαγιές μέσης δυσκολίας ή αρκετές πυρκαγιές που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού σε κάθε επεισόδιο, την αποφυγή οποιασδήποτε χρονοτριβής και την αποστολή επαρκών δυνάμεων για να ολοκληρωθεί γρήγορα το έργο της κατάσβεσης δεδομένης της υπάρχουσας δυσκολίας. Με καλή οργάνωση και ετοιμότητα οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με επιτυχία.
  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
    Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών πιθανόν να είναι αρκετά μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή. Απαιτείται απόλυτη ετοιμότητα και πλήρης στελέχωση των δυνάμεων καταστολής και παραμονή του προσωπικού σε επαφή με τις υπηρεσίες. Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Νομαρχίες, ΟΤΑ, Δασικές Υπηρεσίες, κλπ.) τίθενται σε επιφυλακή και δρουν σε αρωγή του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα αντιπυρικά σχέδια για την κατάσταση κινδύνου επιπέδου 4 (π.χ. αυξάνονται οι περιπολίες πρόληψης και η αστυνόμευση των κρίσιμων δασικών εκτάσεων κλπ.).
  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)
    Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Οι συνθήκες (ισχυρός άνεμος, χαμηλή σχετική υγρασία, υψηλή σχετικά θερμοκρασία, κλπ.) είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς. Επειδή αυτές οι συνθήκες είναι δυνατό να ξεπεράσουν τις συνολικές δυνατότητες του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού, απαιτείται να μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειες πρόληψης και η ετοιμότητα του μηχανισμού για άμεση επέμβαση με όλες του τις δυνάμεις. Για την περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρχει στο αντιπυρικό σχέδιο αλλά και σε κάθε εμπλεκόμενο στις πυρκαγιές φορέα κατάλληλος σχεδιασμός ετοιμότητας (αύξηση επιφυλακής προσωπικού, διατήρηση επαφής με όλο το προσωπικό και έλεγχοι ετοιμότητας, επίγειες και εναέριες περιπολίες, μηνύματα ενημέρωσης των πολιτών, πλήρης κινητοποίηση Νομαρχιών, στενή παρακολούθηση της κατάστασης με την Ε.Μ.Υ. κλπ.) και συντονισμού με τους άλλους φορείς. Επίσης πρέπει να δίδονται ιδιαίτερες οδηγίες στο προσωπικό.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Συνεδρίαση Δ.Σ.1 Ιουνίου 2009

Στη σημερινή του συνεδρίαση 1 Ιουνίου 2009 το Δ.Σ. της ομάδας ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα ενημερώθηκε και πήρε τις παρακάτω αποφάσεις.
1)Μετά από πρόσκληση, του Δήμου Χανίων, θα παρέχει την βοήθειά του κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, της 7ης Ιουνίου, σε άτομα που έχουν ανάγκη βοηθείας στα εκλογικά τμήματα.
2)Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, θα πραγματοποιεί προγραμματισμένες περιπολίες, σε συνεργασία με τα γραφεία πολιτικής προστασίας, του Δήμου Χανίων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3)Μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση των μελών .Χρόνος ,τόπος, και πρόγραμμα θα ανακοινωθούν αργότερα.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος