Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Άριστα πήραν τα Χανιά

Άριστα πήραν τα Χανιά Με ιδιαίτερη αγωνιστική αλλά και οργανωτική επιτυχία, διεξήχθη προχθές στην πόλη μας το ευρωπαϊκό κύπελλο τριάθλου, στο οποίο μετείχαν κορυφαία ονόματα του αθλήματος (από 19 χώρες της ηπείρου μας) και τ’ αποτελέσματά του μετρούσαν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.
Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Χανίων και η Ελληνική ομοσπονδία τριάθλου με την πολύτιμη συνεργασία και άλλων φορέων.
Πρώτα έγινε η κατηγορία γυναικών (18 συμμετοχές), όπου η Ελλάδα είχε σημαντική διάκριση με την Ντενίζ Δημάκη, η οποία πήρε το χάλκινο μετάλλιο και είναι “μέσα στο παιχνίδι” της πρόκρισης για την Ολυμπιάδα, ενώ ακολούθησε ο αγώνας των ανδρών (68 συμμετοχές). Η εκκίνηση δόθηκε μπροστά από το χώρο του ΚΑΜ, στο παλιό λιμάνι, όπου ήταν και η ζώνη αλλαγών, στο σημείο αυτό έγινε ο τερματισμός, αλλά και οι απονομές. Και στις δυο κατηγορίες, πρώτο άθλημα ήταν η κολύμβηση (1.500μ μέσα στο λιμάνι), ακολούθησε η ποδηλασία (40χλμ) στην παλιά πόλη αλλά και το κέντρο των Χανίων και η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με το τρέξιμο (10χλμ), στην παραλιακή διαδρομή, ΚΑΜ-κολυμβητήριο-ΚΑΜ (3 φορές).
Αναλυτικά οι 6 πρώτοι νικητές-τριες και οι θέσεις που πήραν οι έλληνες αθλητές-τριες.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ (15 συμμετοχές,τερμάτισαν οι 10): Burgos Ana (Ισπανία) συνολικός χρόνος 2 ώρες 01’07’’, Prystayko Olesya (Ουκρανία) 2:01:29, Δημάκη Ντενίζ (Ελλάδα) 2:01:59, Ledesma Eva (Ισπανία) 2:04:10, Janssen Eva (Ολλανδία) 2:05:16, Smaruj Monika (Πολωνία) 2:05:43, 9η Μούχου Ειρήνη (Ελλάδα) 2:09:58, 10η Μπελελή Αλεξάνδρα (Ελλάδα) 2:10:47.
ΑΝΔΡΕΣ (50 συμμετοχές,τερμάτισαν οι 34): Sudrie Sylvain (Γαλλία) 1:47:56, Van Es Luc (Ολλανδία) 1:48:24, Tutukin Ivan (Ρωσία) 1:48:33, Verleyssen Kjell (Βέλγιο) 1:48:38, Liptak Tamas (Ουγγαρία) 1:48:48, Alterman Ran (Ισραήλ) 1:49:01, 19ος Δοβανάς Αναστάσιος (Ελλάδα) 1:51:192, 32ος Δοβανάς Κώστας (Ελλάδα) 1:56:38, 34ος Μούχος Γιάννης (Ελλάδα) 1:58:11.
Η διοργάνωση αυτή ήταν η σημαντικότερη για το τρίαθλο που έχει διεξαχθεί στα Χανιά (είχαν προηγηθεί αγώνες για το πανελλήνιο πρωτάθλημα) και σίγουρα ήταν μια καλή ευκαιρία για την προβολή και διαφήμιση του νομού μας, γενικότερα, αφού εκτός των άλλων, ο αγώνας “φιλοξενήθηκε” σε πολλά μεγάλα site.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτιο Τύπου των διργανωτών, ο Oscar Petroboni, επιτηρητής της διοργάνωσης από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία τριάθλου, δήλωσε ότι “...το βασικότερο είναι πως οι αθλητές-τριες ένιωθαν ασφάλεια σε όλα τα κομμάτια της διαδρομής, και για να γίνει κάτι τέτοιο στο κέντρο μιας πόλης, απαιτεί άρτια και ευέλικτη διοργανωτική ικανότητα. Κατά ένα μεγάλο μέρος, η διοργάνωση είχε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος”, ενώ οι αθλητές-τριες είπαν ότι απόλαυσαν τον αγώνα και πως όταν έτρεχαν μέσα στο Ενετικό Λιμάνι, με τον κόσμο να τους χειροκροτεί, ένοιωθαν δέος από την ομορφιά του τοπίου.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Ανδρέας Μαρκάκης, έκανε την εξής δήλωση:
“Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, χρειάστηκε προετοιμασία μηνών και εμπειρία 3 ετών. Οι εμπλεκόμενοι είχαμε δουλέψει σε άλλους 3 αγώνες τριάθλου στα Χανιά και στο Ακρωτήρι. Ο κλοιός ασφάλειας ξεκινούσε γύρο από την πόλη με την Τροχαία Χανίων να αποτρέπει το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας εκτός διαδρομής, κάτι που χρειάζεται επαγγελματισμό και υπομονή. Έπειτα η Δημοτική Αστυνομία Χανίων ρύθμιζε και προστάτευε σημαντικές διασταυρώσεις έτσι ώστε να μην έρθει αθλητής σε επαφή με κάποιο όχημα. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά την πόλη μας και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τάξης. Όσο περισσότερο πλησίαζε κάποιος τις διαδρομές, έβρισκε ειδικευμένες εθελοντικές ομάδες που βοηθούσαν, αναλόγως, στον τομέα τους. Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων ήταν εκείνη που δημιούργησε τον επιχειρησιακό χάρτη του αγώνα και μάλιστα σε επίπεδο Ολυμπιάδας, κάτι που βοήθησε στον συντονισμό όλων των υπολοίπων ομάδων. Από την μεριά του, το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επιτηρούσε υγειονομικά πάνω από 20 σημεία με περισσότερα από 40 άτομα. Οι άρτια εκπαιδευμένοι εθελοντές της ομάδας ενέπνεαν εμπιστοσύνη σε αθλητές και διοργανωτές.
Στο αθλητικό κομμάτι, η εμπειρία των δύο εμπλεκομένων σωματείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική και βοήθησε το καθένα στην ειδικότητά του.
Ο Τάλως/ ANEK Lines/Νέας Κυδωνίας δεν άφηνε ούτε ένα ασυνόδευτο ποδηλάτη στην διαδρομή, κάτι που ενθουσίασε και τους αθλητές. «Τέτοια συνοδεία δεν βλέπουμε ούτε στους καλύτερους αγώνες μας» είπαν χαρακτηριστικά.
Ο Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναλάβει τον στίβο που περνούσε μέσα από το λιμάνι και έφτανε μέχρι την Νέα Χώρα. Η ομάδα με τους έμπειρους κριτές βοήθησε για δίκαια αποτελέσματα και νεαροί αθλητές του συλλόγου κάλυψαν την υδροδοσία των αθλητών.
Αυτά όλα στην στεριά, γιατί από την μεριά της, η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Ομάδα του ΝΟΧ είχε αναλάβει την ασφάλεια των αθλητών στο κολύμπι μέσα στο λιμάνι. Σκάφοι, Jet Ski ακόμη και δύτες δεν άφησαν κανένα περιθώριο σφάλματος.
Σημαντική ενίσχυση στην όλη περιοχή του λιμένα αποτέλεσε και η παρουσία του Λιμεναρχείου Χανίων. Ακινητοποίηση όλων των σκαφών και μέσα στο νερό και η συνεχόμενη επιτήρηση της διαδρομής στίβου μέσα από το λιμάνι όπου υπήρχαν εκατοντάδες θεατές δεν ήταν ότι πιο εύκολο όμως για άλλη μια χρονιά δεν υπήρξε ούτε ένα πρόβλημα.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς του αγώνα, Efzin Real Estate Agency και Πολιτεία Café Bar, τους υποστηρικτές: Shimano, Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, ANEK LINES και τα Super Markets IN.KA. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς επικοινωνίας: περιοδικά MBike, RUNNER, Luxury Hellenic Properties, Pool About, Marine Trader και GO Hania, ραδιοφωνικούς σταθμούς MRB Radio, Χανια Σπορτ FM και τις ψηφιακές εκτυπώσεις Image Print. Την προώθηση και προβολή του αγώνα ανέλαβε η Next Step και το μέλλoν των αθλητικών διοργανώσεων Stardust Events (www. stardustevents. gr).
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο Δήμο Χανίων. Για πρώτη φορά συγκριτικά με τα άλλα χρόνια, σημαντική ενίσχυση ήρθε από τον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό Χανίων. Ο πρόεδρός του, Γιώργος Ζουμαδάκης, καταλαβαίνοντας την σημαντικότητα του αγώνα στάθηκε δίπλα στην διοργάνωση. Ελπίζω και στο μέλλον ο Δήμος Χανίων να συνεχίσει να στηρίζει μεγάλα αθλητικά γεγονότα καταλαβαίνοντας την σημαντικότητα για τον τόπο μας, αλλά και για την παιδεία που αφήνει κάτι τέτοιο στις ερχόμενες γενιές. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα πως το έχει καταλάβει ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Βούρβαχης, που απέδειξε αναρίθμητες φορές πως όχι μόνο πρέπει να στηρίζονται τέτοια γεγονότα, αλλά και πως για να ξεπεράσεις τα συνεχόμενα προβλήματα, πρέπει να βάζεις και την ψυχή σου. Ακόμη, συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια ήταν η Ελληνική ομοσπονδία τριάθλου και ο προέδρο της, Γιώργος Γερόλυμπος. Ως διοργανωτής, ευχαριστώ θερμα όλους τους προαναφερόμενους, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν με κάθε τρόπο να διεξαχθούν με επιτυχία οι αγώνες και ζητώ συγγνώμη για την ενδεχόμενη ταλαιπωρεία των συμπολιτών μου και όχι μόνον οδηγών. Υπόσχομαι να συνεχίσω την προσπάθεια αθλητικών γεγονότων που ομορφαίνουν την ζωή μας και μας κάνουν να νιώθουμε ποιό ζωντανοί”.
* Το περασμένο Σάββατο έγινε στο ΚΑΜ η πρώτη συνάντηση των Μεσογειακών Ομοσπονδιών Τριάθλου, υπό την ελληνίδα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και αποφασίστηκε η ίδρυση Μεσογειακής Ομοσπονδίας Τριάθλου, η οποία θα έχει έδρα την χώρα μας.
• Ορισμένες απο τις φωτογραφίες είναι του Νεκτάριου Κουναλάκη.

Αναδιμοσιεύση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: