Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ισχυρότατος σεισμός 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία και τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές

Πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 1 λεπτού και 45 δευτερολέπτων, σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Τόκιο. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι η καταστροφή είναι βιβλική.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκετε σε απόσταση 135 χλμ. από τις ακτές της πόλης Σεντάι, ενώ συνεχείς και μεγάλου μεγέθους είναι και οι μετασεισμοί.


Όπως έγινε γνωστό, τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε ήδη τις ακτές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες ζημιές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Σε ισχύ παραμένει η προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι στις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάννες Νήσους, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, ενώ συναγερμός έχει σημάνει ακόμα και για τις ακτές της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

«Ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: