Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιταλία


Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ιταλία

Πιθανώς να υπάρχουν πολλά θύματα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Οπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, οι νεκροί είναι 16 και οι αγνοούμενοι τριάντα. .

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ένα τμήμα από την φοιτητική εστία στην οδό ΧΧ Σετέμπρε στη Λ’ Άκουϊλα, πολλά κτήρια, αλλά και το καμπαναριό στο Ρόβερε έχουν καταρρεύσει. Εικάζεται πως μέσα στον κοιτώνα της εστίας βρίσκονταν αρκετοί φοιτητές, και αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν πως τουλάχιστον ένας νεκρός έχει απομακρυνθεί από τα ερείπια.

Η πλέον πληγείσα περιοχή, κατά την αστυνομία, είναι αυτή της Παγκανίκα, όπου έχουν καταρρεύσει κτήρια και πολλά έχουν υποστεί ζημιές. Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής τις αλγεινές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1997.

Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης και στην Πεσκάρα, στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με τη Ρώμη, στις όχθες της Αδριατικής και σ’ όλη την οροσειρά των Αμπρούτσι.

Μάλιστα στην μεγαλούπολη των Αμπρούτσι Λ’ Άκουϊλα υπέστησαν ζημιές αρκετές κατοικίες και οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, εξαιτίας του φόβου των μετασεισμικών δονήσεων, μεταδίδει το πρακτορείο Ansa. Από τη δόνηση δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, το επίκεντρο εντοπίζεται σε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ στην πόλη Λ' Άκουϊλα στο κέντρο της οροσειράς των Αμπρούτσι. Προηγουμένως το Ansa, επικαλούμενο τις υπηρεσίες της πυροσβεστικής είχε μεταδώσει πως η ένταση της δόνησης ήταν 6,7 Ρίχτερ.

Πολλές κατοικίες στην ιστορική πόλη των 60.000 κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές, κάποια άλλα έχουν καταρρεύσει, ενώ ο πληθυσμός διανυκτέρευσε στους δρόμους από τον φόβο νέων μετασεισμών, ανακοίνωσαν οι καραμπινιέροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: