Αισθητός σε όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 8.13 χθες το πρωί, 45 χιλιόμετρα Βόρεια της Σητείας.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, οι οποίοι ωστόσο καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απαιτούν από την Πολιτεία να λαμβάνει πάντα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μια Πολιτεία η οποία αποδεικνύεται, όμως, βαθιά... καθυστερημένη, δεδομένου ότι όπως έγινε χθες γνωστό, από τα 85.000 περίπου κτήρια που έπρεπε να είχε ελέγξει μέχρι το 2002 πανελληνίως, έως αυτή τη στιγμή έχει γίνει έλεγχος μόνο σε περίπου 5.000 και ακόμη δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες επισκευές σε αρκετά από αυτά τα οποία διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν προβλήματα!
Το πρόβλημα επισημαίνει ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σταύρος Τάσσος, σε χθεσινές δηλώσεις του στα "Χ.Ν." με αφορμή τον πρωινό σεισμό.
Οπως μας είπε ο κ. Τάσσος: "Ηταν ένας σεισμός που έγινε στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Σητείας και 75 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Εγινε στις 8.13 σήμερα το πρωί. Ακριβώς επειδή ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή δεν προκάλεσε ζημιές. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Θα περιμένουμε ένα - δυο 24ωρα για να δούμε πώς θα εξελιχτεί το φαινόμενο".
Ο ίδιος σημείωσε ότι "τα τελευταία 45 χρόνια, από το 1964, στην περιοχή όπου έγινε ο σημερινός σεισμός, σε μια ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, είχαμε 17 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4,5".
Επίσης ο κ. Τάσσος κάλεσε τον κόσμο "να μην ανησυχεί".
Οπως μας είπε, "το πιθανότερο είναι να μην γίνει ισχυρότερος σεισμός. Αλλά το ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού, που κάποια στιγμή θα γίνει κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι κάτι ανάλογο με το να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας. Και να ζητήσει από την Πολιτεία να έχει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Να γίνονται καλές - σωστές κατασκευές. Να γίνονται έλεγχοι δημόσιων κτηρίων - εργοστασίων. Να ελεγχθούν χώροι όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, όπως καφετέριες. Ολα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί -για παράδειγμα- μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, είχε αποφασιστεί να γίνουν έλεγχοι σε 85.000 κτήρια σε όλη την επικράτεια, κοινής ωφέλειας, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ... Αυτό θα έπρεπει να είχε γίνει μέσα σε δύο χρόνια, μέχρι το 2001 - 2002. Από τότε έχουν περάσει εννιά χρόνια, οι έλεγχοι που έχουν γίνει αφορούν μόνο 4.000 - 5.000 κτήρια και δυστυχώς, το ακόμα χειρότερο είναι ότι σε ελάχιστα από αυτά έγιναν οι αναγκαίες επεμβάσεις γιατί αρκετά βρέθηκε να έχουν πρόβλημα".
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Βαφείδης, σε επιστολή του προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χανίων κ. Βερυκοκίδη, ενημερώνει πως το σεισμολογικό δίκτυο του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέγραψε μέγεθος 5.1 της κλίμακας Richter, εστιακό βάθος 29 περίπου χιλιόμετρα, επίκεντρο 220 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά - Βόρειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια (40 περίπου χιλιόμετρα) της ανατολικής άκτης της Κρήτης.
Προσθέτει ότι "ο σεισμός αυτός προέρχεται από περιοχή υψηλής σεισμικότητας, όπου η Αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα συγκρούεται με την μικρόπλακα του Αιγαίου".
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ
Με μια νέα μέθοδο κατέγραψε τον χθεσινό σεισμό το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Οπως μας είπε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος, "το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης με το σύστημα των 12 περιφερειακών σταθμών του στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, κατέγραψε σεισμική δόνηση τοπικού μεγέθους 5,3 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Παλαίκαστρο Λασιθίου. Το επίκεντρο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο, και το εστιακό βάθος είναι της τάξης των 30 χιλιομέτρων. Η δόνηση εντάσσεται στο συνηθισμένο δυναμικό της περιοχής και η εξέλιξή της παρακολουθείται από τους τρεις σεισμολογικούς σταθμούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι από το Εργαστηριό μας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λασιθίου. Παράλληλα για τον συγκεκριμένο σεισμό δοκιμάστηκε με επιτυχία η νέα πειραματική μέθοδος εκτίμησης σεισμολογικών παραμέτρων με τη χρήση της τεχνικής των κυματιδίων. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εκτιμηθούν το προκαταρτικό μέγεθος και προκαταρτικό επίκεντρο του σεισμού. Η ίδια μέθοδος δοκιμάζεται πειραματικά από το εργαστηριό μας και θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Γεωφυσικής που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στη Βιέννη".
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ την Τρίτη 13 Ιανουαρίου το πρωι Βορειοανατολικά της Κρήτης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου