Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Προβλήματα από τους δυνατούς ανέμους στο Ν. Χανιά

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές
Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του κέντρου της πόλης των Χανίων αλλά και σε Ακρωτήρι, Κίσαμο και Κεραμειά προκάλεσαν οι έντονοι άνεμοι έντασης 9 - 10 μποφόρ που έπνεαν τις πρωινές ώρες χθες 23/01/2009.
Καλώδια της ΔΕΗ κόπηκαν λόγω πτώσης δέντρων, κλαδιών αλλά και κομματιών λαμαρίνας που ο άνεμος έπαιρνε από τις ταράτσες των σπιτιών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίσθηκαν ως χθες το μεσημέρι.
Έπεσε κεραία κινητής τηλεφωνίας
Οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να φύγει από τη θέση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας Wind, που ήταν εγκατεστημένη στην οροφή του ξενοδοχείου "Ομαλός" δίπλα στο ΚΤΕΛ. Έως ότου απομακρυνθεί η κεραία χρειάσθηκε να κλείσει από την τροχαία το τμήμα της οδού Κυδωνίας από το ΚΤΕΛ ως την πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Συνεργεία των Δήμων κινητοποιήθηκαν για την απομάκρυνση δέντρων και κλαδιών, ενώ σε έντεκα περιπτώσεις ζητήθηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων.
- Η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε χθες το βράδυ για την εύρεση ενός ηλικιωμένου που έπασχε από άνοια. Ευτυχώς ο άντρας βρέθηκε καλά στην υγεία του.
- Άντρες και οχήματα της Π.Υ. χρειάστηκε να επεμβούν σε δύο περιπτώσεις όπου είχαμε φωτιές σε αυτοκίνητα. Η μια στη Χρυσή Ακτή, προήλθε το πιθανότερο απο βραχυκύκλωμα, ενώ είχαμε και άλλη μια φωτιά σε όχημα στην οδό Κατράκη. Και τα δύο οχήματα παρουσίασαν σημαντικές ζημιές.

ΚΙΣΑΜΟΣ - ΣΕΛΙΝΟ
Από τον δυνατό άνεμο που έπνεε σε όλο τον νομό από προχθές το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στις ελιές, αλλά και στο δίκτυο της ΔΕΗ. Ελιές έσπασαν στην περιοχή των Πλεμενιανών του Δήμου Καντάνου, ενώ στη σήραγγα των Τοπολίων δεν λειτουργούσαν λόγω διακοπής ρεύματος μέχρι τις 8.30 π.μ. οι φωτεινοί σηματοδότες. Ασθενής χαλαζόπτωση σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί στην περιοχή της Καντάνου, χωρίς να προκαλέσει προβλήματα στις καλλιέργειες.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 R, σημειώθηκε στις 01:02 τα ξημερώματα 105 χλμ νότια του Ηρακλείου Κρήτης.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 R, σημειώθηκε στις 01:02 τα ξημερώματα 105 χλμ νότια του Ηρακλείου Κρήτης. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές η θύματα.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ την Τρίτη 13 Ιανουαρίου το πρωι Βορειοανατολικά της Κρήτης


Αισθητός σε όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 8.13 χθες το πρωί, 45 χιλιόμετρα Βόρεια της Σητείας.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, οι οποίοι ωστόσο καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απαιτούν από την Πολιτεία να λαμβάνει πάντα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας. Μια Πολιτεία η οποία αποδεικνύεται, όμως, βαθιά... καθυστερημένη, δεδομένου ότι όπως έγινε χθες γνωστό, από τα 85.000 περίπου κτήρια που έπρεπε να είχε ελέγξει μέχρι το 2002 πανελληνίως, έως αυτή τη στιγμή έχει γίνει έλεγχος μόνο σε περίπου 5.000 και ακόμη δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες επισκευές σε αρκετά από αυτά τα οποία διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν προβλήματα!
Το πρόβλημα επισημαίνει ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σταύρος Τάσσος, σε χθεσινές δηλώσεις του στα "Χ.Ν." με αφορμή τον πρωινό σεισμό.
Οπως μας είπε ο κ. Τάσσος: "Ηταν ένας σεισμός που έγινε στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Σητείας και 75 χιλιόμετρα δυτικά της Καρπάθου και είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ. Εγινε στις 8.13 σήμερα το πρωί. Ακριβώς επειδή ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή δεν προκάλεσε ζημιές. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Θα περιμένουμε ένα - δυο 24ωρα για να δούμε πώς θα εξελιχτεί το φαινόμενο".
Ο ίδιος σημείωσε ότι "τα τελευταία 45 χρόνια, από το 1964, στην περιοχή όπου έγινε ο σημερινός σεισμός, σε μια ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, είχαμε 17 σεισμούς με μεγέθη πάνω από 4,5".
Επίσης ο κ. Τάσσος κάλεσε τον κόσμο "να μην ανησυχεί".
Οπως μας είπε, "το πιθανότερο είναι να μην γίνει ισχυρότερος σεισμός. Αλλά το ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός ισχυρού σεισμού, που κάποια στιγμή θα γίνει κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Αυτό είναι το ζητούμενο. Είναι κάτι ανάλογο με το να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας. Και να ζητήσει από την Πολιτεία να έχει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Να γίνονται καλές - σωστές κατασκευές. Να γίνονται έλεγχοι δημόσιων κτηρίων - εργοστασίων. Να ελεγχθούν χώροι όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, όπως καφετέριες. Ολα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί -για παράδειγμα- μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, είχε αποφασιστεί να γίνουν έλεγχοι σε 85.000 κτήρια σε όλη την επικράτεια, κοινής ωφέλειας, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ... Αυτό θα έπρεπει να είχε γίνει μέσα σε δύο χρόνια, μέχρι το 2001 - 2002. Από τότε έχουν περάσει εννιά χρόνια, οι έλεγχοι που έχουν γίνει αφορούν μόνο 4.000 - 5.000 κτήρια και δυστυχώς, το ακόμα χειρότερο είναι ότι σε ελάχιστα από αυτά έγιναν οι αναγκαίες επεμβάσεις γιατί αρκετά βρέθηκε να έχουν πρόβλημα".
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Βαφείδης, σε επιστολή του προς τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Χανίων κ. Βερυκοκίδη, ενημερώνει πως το σεισμολογικό δίκτυο του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέγραψε μέγεθος 5.1 της κλίμακας Richter, εστιακό βάθος 29 περίπου χιλιόμετρα, επίκεντρο 220 περίπου χιλιόμετρα Ανατολικά - Βόρειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια (40 περίπου χιλιόμετρα) της ανατολικής άκτης της Κρήτης.
Προσθέτει ότι "ο σεισμός αυτός προέρχεται από περιοχή υψηλής σεισμικότητας, όπου η Αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα συγκρούεται με την μικρόπλακα του Αιγαίου".
ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙ
Με μια νέα μέθοδο κατέγραψε τον χθεσινό σεισμό το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Οπως μας είπε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος, "το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης με το σύστημα των 12 περιφερειακών σταθμών του στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο, κατέγραψε σεισμική δόνηση τοπικού μεγέθους 5,3 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Παλαίκαστρο Λασιθίου. Το επίκεντρο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο, και το εστιακό βάθος είναι της τάξης των 30 χιλιομέτρων. Η δόνηση εντάσσεται στο συνηθισμένο δυναμικό της περιοχής και η εξέλιξή της παρακολουθείται από τους τρεις σεισμολογικούς σταθμούς που βρίσκονται εγκατεστημένοι από το Εργαστηριό μας στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λασιθίου. Παράλληλα για τον συγκεκριμένο σεισμό δοκιμάστηκε με επιτυχία η νέα πειραματική μέθοδος εκτίμησης σεισμολογικών παραμέτρων με τη χρήση της τεχνικής των κυματιδίων. Η μέθοδος αυτή επέτρεψε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να εκτιμηθούν το προκαταρτικό μέγεθος και προκαταρτικό επίκεντρο του σεισμού. Η ίδια μέθοδος δοκιμάζεται πειραματικά από το εργαστηριό μας και θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Γεωφυσικής που θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο στη Βιέννη".

Κρυφά ρήγματα σε Αιγαίο και Ιόνιο (αναδημοσιεύση από "Τα Νέα On-Line")


Οι σεισμοί που μπορούν να δώσουν δεν υπερβαίνουν τα 6 με 6,5 Ρίχτερ

Υποθαλάσσια ρήγματα με μήκος που φθάνουν έως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ήταν ως επί το πλείστον άγνωστα εξερεύνησαν λεπτομερώς Έλληνες επιστήμονες και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι εξαιτίας του μήκους τους δεν μπορούν να προκαλέσουν, σε γενικές γραμμές, σεισμό μεγαλύτερο από 6,5 Ρίχτερ.
Τα ρήγματα όμως αυτά αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό ανάμεσα στα εκατοντάδες που βρίσκονται στον πυθμένα του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους και τα οποία είναι εντελώς άγνωστα στους ειδικούς. Μάλιστα στα ανατολικά της Κρήτης λέγεται ότι υπάρχει ένα ρήγμα ή μια ομάδα ρηγμάτων που ποτέ δεν έχει δει κανείς από κοντά και που προκάλεσε το 365 μ.Χ. σφοδρό σεισμό, ίσως τον μεγαλύτερο σεισμό που έγινε στη διάρκεια των ιστορικών χρόνων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε την απότομη ανύψωση της Δυτικής Κρήτης κατά 8 με 10 μέτρα. Η ανύψωση αυτή φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά στο αρχαίο λιμάνι της Φαλάσαρνας, ενώ το ρήγμα που την πυροδότησε αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα διεθνώς ανάμεσα στους επιστήμονες της θαλάσσιας γεωλογίας. Στην περιοχή του Ιονίου και του Αιγαίου, τα ρήγματα που μελέτησαν οι ειδικοί από τον Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) αποδείχτηκε ότι είχαν μήκος που εκτεινόταν από 10 έως 15 χιλιόμετρα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι πιο μεγάλοι από τους σεισμούς που προκαλούν δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 6 με 6,5 Ρίχτερ. Σε διαφορετική περίπτωση λένε οι ειδικοί, αν είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 20 χιλιόμετρα, θα προκαλούσαν εξαιτίας της κίνησής τους σεισμούς ακόμη και 8 Ρίχτερ.

Χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους όπως η γεωφυσική διασκόπηση- κατά την οποία αποστέλλονται ηχητικά κύματα στον πυθμένα και ανακλούν το ανάγλυφο του βυθού-, οι επιστήμονες εξερεύνησαν ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τον Βόρειο Ευβοϊκό, στα ανοικτά της Πύλου όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.200 μ.), στη Σαντορίνη όπου υπάρχει στα βορειοανατολικά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, στη Νότια Κρήτη, κατά μήκος του λεγόμενου Ελληνικού Τόξου το οποίο εκτείνεται από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης μέχρι τη Ρόδο, και στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου όπου καταλήγει το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διερχόμενο από τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Αρχέγονη διαδικασία
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η ηλικία των ρηγμάτων ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ή και σε εκατομμύρια χρόνια. Σχηματίστηκαν δηλαδή πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος στη Γη, εξαιτίας μιας αρχέγονης διαδικασίας- τη σύγκλιση και σύγκρουση της Ευρασιατικής με την Αφρικανική πλάκα σε συνδυασμό με τη μετακίνηση της Μικράς Ασίας προς Δυτικά, δηλαδή το Αιγαίο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τα ρήγματα με τη συνεχή τους δράση στην πορεία του χρόνου στάθηκαν η αιτία για να αποκτήσουν τη μορφή που έχει σήμερα τόσο η θάλασσα όσο και η ξηρά στη χώρα μας.

Για παράδειγμα στον Κορινθιακό, τα ρήγματα τα οποία τον περιβάλλουν και που κινούνται κατακόρυφα (το ένα κομμάτι ανυψώνεται, το άλλο καταβυθίζεται) έχουν δημιουργήσει τον Κόλπο με βάθος 900 μέτρων (από τη μία πλευρά της καταβύθισης) και ταυτόχρονα τα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου με ύψος που υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα (από την πλευρά της ανύψωσης).

Πολλά ρήγματα έχουν προκαλέσει συνολικές μετατοπίσεις, κατακόρυφες ή οριζόντιες, πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων μέτρων. Με αυτό τον τρόπο αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα διαμόρφωσης του ανάγλυφου του θαλάσσιου βυθού. Στο Αιγαίο Πέλαγος τα μεγαλύτερα βάθη, περίπου 2.500 μέτρα, συναντώνται στη λεκάνη δυτικά της Καρπάθου, στο Καρπάθιο Πέλαγος. Στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της Χαλκιδικής και των Σποράδων, το βάθος φτάνει τα 1.600 μέτρα, ενώ σε πολλά μέρη συναντώνται βάθη μεγαλύτερα από 1.000 μέτρα. Κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, από το Ιόνιο μέχρι νότια από την Κρήτη και τη Ρόδο, εντοπίζονται τα μεγαλύτερα βάθη της Μεσογείου που φθάνουν μέχρι 5.200

μέτρα δυτικά από την Πύλο. Οι βαθιές αυτές λεκάνες περιβάλλονται από απότομες υποθαλάσσιες πλαγιές και έχουν δημιουργηθεί από τη δράση των ρηγμάτων.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Γράφημα)
Ένα ρήγμα ή ομάδα ρηγμάτων ευθύνεται για τον σεισμό που το 365 μ.Χ. ανασήκωσε το νησί 8 με 10 μέτρα

Αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

«Η ΜΕΛΕΤΗ των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων είναι πολύ σημαντική γιατί μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική τους και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε τον σεισμικό τους κίνδυνο», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής Ερευνών στον Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής του ΕΛΚΕΘΕ.

«Γνωρίζοντας δηλαδή ορισμένα στοιχεία για την ταυτότητα του ρήγματος, μπορούμε να προσδιορίσουμε το ανώτατο μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει και την επιτάχυνση που αυτός θα έχει ή τη φορά με την οποία θα διαχυθεί η ενέργειά του». Ο κ. Δ. Σακελλαρίου λέει ότι αρκετές από τις τελευταίες έρευνες για τα υποθαλάσσια ρήγματα των ελληνικών θαλασσών θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συμποσίου Ωκεανογραφίας που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στην Πάτρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4494184