Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Μεγάλη Πυρκαγιά στο χωριό Λούλο της περιοχής Κεραμιά

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή Κεραμιά κοντά στο χωριό Λούλος περί ώρα 21:15. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καίγονται καλλιέργειες και ότι οι εστίες είναι παραπάνω από μία. Η πυρκαγιά είναι η δεύτερη στην περιοχή σε περίοδο μόλις δέκα ημερών.

Επίπεδο επιφυλακής 3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Συλλέγουμε πληροφορίες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις

11/01/2008
00:45 ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Οι ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή έχουν θέσει την πυρκαγιά υπο μερικό έλεγχο.

11/01/2008
06:00 ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Πυρκαγιά έχει τεθεί υπο πλήρη έλεγχο

Η φωτιά κατέκαψε τουλάχιστον 800 στρέμματα εκ των οποίων τα 500 ήταν ελαιοκαλλιέργειες. Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων δήλωσε : "Οι εγκληματικές ενέργειες που γίνονται σε βάρος των κατοίκων των Κεραμιών δεν έχουν τέλος. Όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι φορείς κάνουμε για άλλη μια φορά το χρέος μας. Ο βαθμός ετοιμότητας και εγρήγορσης των Πυροσβεστικών δυνάμεων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη η ολοσχερή καταστροφή του οικισμού Λούλου αφού η φωτιά έγλειψε τις αυλές των σπιτιών".


Αναδημοσιευση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 12/09/2008

Στάχτη χιλιάδες ελαιόδεντρα από τη φωτιά στα Κεραμειά

Περισσότερα από 3.000 ελαιόδενδρα κατέστρεψε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες χθες στον Λούλο του Δήμου Κεραμειών.
Πυροσβεστική, Δήμος και κάτοικοι μιλούν για εμπρησμό, με τους τελευταίους να επισημαίνουν ότι η παραβατικότητα στην περιοχή θα πρέπει να λάβει κάποια στιγμή τέλος.
Η διαδικασία καταγραφής θα ξεκινήσει σύντομα, χωρίς όμως πολλές ελπίδες για αποζημιώσεις, λόγω των περιορισμών που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 9.20 το βράδυ έλαβαν μέρος 16 οχήματα του πυροσβεστικού σώματος με 25 άντρες καθώς επίσης και 3 οχήματα των Δήμων, 2 οχήματα του Ναυστάθμου Κρήτης, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και πεζοπόρο τμήμα που συστάθηκε από τη διοίκηση πόλεως Χανίων με 20 άτομα και πεζοπόρο της Π.Υ. Ηρακλείου.
"Η κατάσβεση ήταν άμεση και αποτελεσματική σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν. Βέβαια, καταστράφηκαν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές κυρίως, και μια μικρότερη δασική έκταση. Κινδύνευσε το χωριό Λούλος, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της υπηρεσίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα χωρίς να πάθει ζημιά καμία κατοικία" δήλωσε ο πύραρχος, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, κ. Γιώργος Μαρματάκης. Απευθυνόμενος στους εμπρηστές ο κ. Μαρματάκης επισήμανε πως "αυτοί που έχουν την τάση να προκαλούν προβλήματα στους συμπολίτες μας από εδώ και στο εξής να το σκέπτονται καλά. Είμαστε σε ίχνη αυτών που διετέλεσαν αυτά τα εγκλήματα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αίσια αποτελέσματα στο μέλλον".
Ο δήμαρχος Κεραμειών κ. Μανώλης Στρατουδάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε να μην καεί το χωριό Λούλος. "Ηταν άλλη μια δύσκολη νύχτα και δυστυχώς επιλέγουν αυτήν την ώρα ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο που θα μπορούσε να βοηθήσει στις δύσβατες περιοχές. Επιλέγουν ώρες που μπορούν να επιχειρήσουν μόνο οι επίγειες δυνάμεις. Η παρέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση με πολλά αυτοκίνητα, πεζοπόρα τμήματα και ευτυχώς στις 11 το βράδυ καταφέραμε να απομονώσουμε τη φωτιά που βρισκόταν κοντά στο Λούλο και που απειλούσε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άντρες της Π.Υ. που έκαναν μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα".
Αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής ο κ. Στρατουδάκης εκτίμησε πως έχουν καεί γύρω στα 800 στρέμματα γεωργικής γης και μερικά στρέμματα δασικής έκτασης. "Υπολογίζω ότι έχουν καεί γύρω στα 3.000 ελαιόδεντρα. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τον ΕΛΓΑ και θα ξεκινήσει μια διαδικασία για να μπορέσουμε να καταγράψουμε τον ακριβή αριθμό των ελαιόδεντρων και των αμπελιών που έχουν καεί για να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση για τους πληγέντες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: