Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Διασώσεις μέσω δορυφόρου

Δημοσιεύθηκε στις: 17-03-2012 Χανιώτικα Νέα

Την ανάπτυξη ασύρματου δορυφορικού δικτύου επικοινωνίας στην Κρήτη για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά και από αιτήματα από πλευράς Χανίων καθώς διαπιστώθηκε η σημασία του ειδικά για τις ορεινές περιοχές του Νομού και το φαράγγι της Σαμαριάς.
«Μετά την άσκηση 'Ποσειδών', που έγινε σε παγκρήτιο επίπεδο για τσουνάμι, είδαμε τις αδυναμίες μας. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν αυτό της επικοινωνίας και αυτό έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με ένα αποτελεσματικό σύστημα», ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο κ. Γ. Κουφάκης, σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης για θέματα πολιτικής προστασίας.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Χανίων, κ. Τ. Κουρουπάκη, υπάρχει η αισιοδοξία ότι το σύστημα που θα προμηθευτεί η Περιφέρεια, κόστους 150.000 ευρώ, θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι.
«Ειδικά για μας τα Χανιά το σύστημα είναι απαραίτητο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε το φαράγγι της Σαμαριάς και έναν πολύ μεγάλο ορεινό όγκο, τον οποίο επισκέπτεται πλήθος κόσμου. Μόνο πέρυσι είχαμε 34 περιπτώσεις επιχειρήσεων αναζήτησης στον ορεινό όγκο και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Με το σύστημα αυτό λήγει το πρόβλημα της επικοινωνίας με ομάδες διασωστών σε διάφορα σημεία που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν», τόνισε ο κ. Κουρουπάκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας:
• Ο κάθε Δήμος σε όλη την Κρήτη θα έχει 2 συσκευές, μια βάσης, που ο κάθε δήμαρχος θα επιλέξει που, πιθανό στο Δημαρχείο και έναν φορητό ασύρματο, που θα βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου για θέματα πολιτικής προστασίας.
• Τη συσκευή θα προμηθευτούν εθελοντικά κλιμάκια που είναι ενεργά. Συνολικά θα δοθούν περίπου 890 συσκευές.
Για το ίδιο ζήτημα ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Κρήτη, Γιάννης Τζανοκωστάκης, σημείωσε πως η εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου κρίνεται αναγκαία γιατί:
• Σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών και κρίσεων η κινητή και σταθερή τηλεφωνία αποδεδειγμένα υπερφορτίζονται και δυσλειτουργούν.
• Υπάρχει υπερφόρτωση του υφιστάμενου ασύρματου δικτύου των Υπηρεσιών τοπικά κατά την παράλληλη διαχείριση συμβάντων.
• Πλήρης αδυναμία ασύρματης επικοινωνίας του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων με Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες χωρίς τη συνδρομή των Ραδιοερασιτεχνών.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και μετά από συγκριτική αξιολόγηση άλλων συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας (αυτόνομο ραδιο-δίκτυο, δορυφορικό σύστημα) προτάθηκε η ανάπτυξη του ασύρματου συστήματος επικοινωνιών «TETRA του ΟΤΕ» χωροταξικά σε όλη την Κρήτη και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες επικοινωνίας του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της Κρήτης (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Δήμοι). Το σύστημα εξυπηρετεί ήδη: Μετρό, Τραμ, ΕΚΑΒ, Προαστιακό, ΗΣΑΠ, ΔΕΥΑΠ, ΕΘΕΛ, Αττική Οδό, Ταξί Κρήτης, Ταξί Βόλου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: