Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων για την πυροπροστασία


Την Τρίτη 5 Ιουλίου συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων με μοναδικό θέμα την Πυροπροστασία.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος Χανίων σε θέματα Πυροπροστασίας μια και πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτόν πολύ μεγάλες εκτάσεις ιδιαίτερης ευαισθησίας και φυσικού κάλους.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων επισήμανε τα ποιο σημαντικά προβλήματα όπως αυτό της προσβασιμότητας της Παλιάς Πόλης, τον καθαρισμό των περιαστικών αλσυλλίων Αγιού Ματθαίου - Προφήτη Ηλία, Αγίου Ιωάννη - Πρεβαντόριου και των Αγίων Αποστόλων. Ένα άλλο θέμα που έθιξε και αφορά την έμμεση προστασία της Παλιά Πόλης είναι ο άμεσος καθαρισμός και η αποψίλωση των Ενετικών Τειχών από τη χαμηλή βλάστηση (Ανατολική και Δυτική Τάφρος). Επιπλέον τόνισε χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση της περιοχής των εισόδων και εξόδων του Ενετικού Λιμένα κυρίως στο θέμα της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, που εμποδίζουν την προσπελασιμότητα των Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και εντοπίστηκε είναι αυτό της χρήσης των πυροσβεστικών οχημάτων που πλέον ανήκουν στο Δήμο Χανίων από μέλη των Εθελοντικών Ομάδων. Δυστυχώς αυτό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αυτό δεν είναι εφικτό και ο κος Σκουλάκης δεσμεύθηκε να το συζητήσει με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κο Καρουτζο και να δώσει μια λύση. "Είναι κρίμα να έχουμε 6 αυτοκίνητα που μπορούν να κινηθούν, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, από τους Εθελοντές μας που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν".

Επισημάνθηκε από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων ο σημαντικός ρόλος τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Χανίων, στο θέμα της πρόληψης αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών. Κοινή διαπίστωση ακόμα ήταν ότι στα θέματα πυροπροστασίας, η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η συνδρομή των εθελοντών, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Μεγάλη δε είναι και η αναγκαιότητα σύστασης πυροσβεστικών κλιμακίων από εθελοντές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες εκτός του αστικού ιστού του Δήμου Χανίων για την καλύτερη περιφρούρηση των περιοχών αυτών λόγου χάρη στο Θέρισο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
ο Δήμαρχος Χανίων κος Σκουλάκης
ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, κος Κεμεσίδης
η Αντιδήμαρχος κα Χατζιδάκη,
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής,
ο Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, κος Ξυγκάκης
ο Πολιτικός Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κος Κουρουπάκης,
ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κος Βερικοκίδης ,
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσίων Χανίων κος Σκουλούδης,
Ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων,
εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών,
ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας,
εκπρόσωπος του Ναυστάθμου Κρήτης
εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου)
εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων
εκπρώσοπος της Εθελοντικής Ομάδας Καγιαλιές
εκπρόσωπος του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
εκπρόσωπος του Σωματείου των κατοίκων του Αγίου Ματθαίου
και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: