Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πυροσβεστικά ελικόπτερα έγκαιρα στην Κρήτη το 2010

Έγκαιρα θα βρίσκονται στην Κρήτη τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας για το 2010, δεσμεύτηκε ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο. Παράλληλα, φέτος αναμένεται να ενισχύσει το έργο των εμπλεκόμενων φορέων το σύστημα GIS που έχει τοποθετηθεί στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και το οποίο μέσα από την αξιοποίηση καμερών τηλεανίχνευσης και εντοπισμού καπνού, οι οποίες θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Κέντρο Ελέγχου, θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του ορεινού όγκου.

Τα παραπάνω, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο νομαρχικό Μέγαρο.
Στη σύσκεψη δόθηκαν κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα της προστασίας και αντιμετώπισης των σεισμών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αρμόδιος αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Βερυκοκίδης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας, του Δασαρχείου, όπως και των εθελοντικών ομάδων κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών του έτους 2010, στο οποίο αναλύονται ξεχωριστά για τον κάθε φορέα ζητήματα πρόληψης και προετοιμασίας, κινητοποίησης - επεμβάσεων και αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ
Ο κ. Αρχοντάκης αναφερόμενος στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε συντονισμός και καλή συνεργασία όλων των φορέων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα: "Είχαμε λίγα κρούσματα πυρκαγιών και άμεση κατάσβεση αυτών. Για τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι υπεύθυνη βέβαια μόνο η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής αλλά το σύνολο των τοπικών φορέων καθώς οι απλοί πολίτες και εθελοντικές οργανώσεις που ο αντινομάρχης κ. Κουκιανάκης έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό".
Ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αυτή η ομοψυχία που υπάρχει στο θέμα της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών έχει φέρει καλά αποτελέσματα στο νομό και πρόσθεσε: "Φέτος ο στόχος μας είναι να συνεχιστεί η καλή πορεία. Πρόσφατα σε μια σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο παρουσία του υπουργού και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ είχαμε τη δέσμευση ότι τα δύο ελικόπτερα που σταθμεύουν στα Χανιά και το Ηράκλειο θα είναι εγκαίρως πάλι στην Κρήτη. Αυτό είναι καταρχήν θετικό διότι το ανάγλυφο της περιοχής της δικιάς μας κάνει πραγματικά δύσκολη την κατάσβεση της πυρκαγιάς με τα αεροπλάνα. Άρα ένα ελικόπτερο σταθμευμένο στα Χανιά είναι απαραίτητο και τα προηγούμενα χρόνια πραγματικά προσέφερε παρά πολλά".
Καταλήγοντας ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι φέτος οι αρχές θα έχουν ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο στον αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών: "Αυτό είναι το GIS που έχει τοποθετηθεί στο φαράγγι της Σαμαριάς και μέσα από το οποίο θα έχουμε εικόνα συμβάλλοντας στην πρόληψη ειδικότερα για τις περιοχές του ορεινού όγκου και το φαράγγι".

Αναδημοσιευσή από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
Δείτε σχετικό άρθρο και στη εφημερίδα Κηρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: