Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/08

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 21/08/2009 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου , Χίου , Σάμου, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) , Ανατολικής Αττικής , Δυτικής Αττικής , Αθηνών , Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κηθύρων) , Βοιωτίας , Κορινθίας , Λακωνίας και Χανίων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Παράλληλα η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ *, ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

Σημείωση

•1.Μέτρα Αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

•2.Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας που αφορούν την υγεία, παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ,σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

•· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

•·να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

•·να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

•·Τέλος υπενθυμίζεται ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης 112, που μπορείτε να καλείτε σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: