Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Πνιγμός στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ονουφρίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!
Πνιγμός στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ονουφρίου

Το δεύτερο περιστατικό πνιγμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στην παραλία του Αγίου Ονουφρίου στο Δήμο Ακρωτηρίου, όταν μία γυναίκα μέσης ηλικίας 55-60 ετών, ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα ο Τομέας Χανίων του ΕΚΑΒ, όπου μετέβη γρήγορα στην περιοχή, αλλά η γυναίκα όταν έφθασε το προσωπικό του ΕΚΑΒ ήταν ήδη νεκρή.

Ο γιατρός του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ Στέλιος Λαμπάκης υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή όταν ανασύρθηκε από το θαλάσσιο χώρο, οπότε πιθανά πρόκειται για περιστατικό ανακοπής μέσα σε υγρό περιβάλλον.
Λεπτομέρειες για τα ακριβή αίτια του θανάτου της λουόμενης θα διαπιστώσει ο Ιατροδικαστής Χανίων, που θα κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή. Εμείς πάντως κληθήκαμε γύρω στις 5.30 προχθές το απόγευμα στην παραλία του Αγίου Ονουφρίου, όπου η κυρία, πιθανότατα Ελληνίδα, ηλικίας 55-60 ετών ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα πιο πολλά περιστατικά, που εμείς θεωρούμε πνιγμό στη θάλασσα, πρόκειται για ανακοπή στο υδάτινο περιβάλλον. Αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και κάποιο ιστορικό και είτε μπαίνουν φαγωμένοι στη θάλασσα, είτε μπαίνουν μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, οπότε συμβαίνει αυτό που λέμε: «Σοκ κρύου - ζεστού». Όλο το αίμα δηλαδή, που είναι στην περιφέρεια, για να μπορέσει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, επιστρέφει ξαφνικά, και μαζικά στην καρδιά, μπαίνοντας στο δροσερό περιβάλλον της θάλασσας, και η οποία καρδιά, όταν έχει και κάποια δυσλειτουργία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και προκύπτει το έμφραγμα και η ανακοπή.

Γι' αυτό συνιστούμε όποιος μπαίνει στη θάλασσα, ειδικά μετά από κάποια ηλικία, να βρέχει πρώτα το σώμα του, για να εγκλιματισθεί στη θερμοκρασία της θάλασσας και μετά να μπαίνει ολόκληρο το σώμα του.

Φυσικά θα πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 4 ώρες από το φαγητό, πριν μπούμε στο νερό, γιατί το φαγητό μπορεί να προκαλέσει, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μία εισρόφηση και από κει και πέρα να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες».

Μ.Π.
Πηγή ''Νέος Κήρυκας''

Δεν υπάρχουν σχόλια: