Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Υπουργική απόφαση για την κυκλοφορία εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο Υπουργός Εσωτερικών
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις
(α) των άρθρων 5, 11 και 12 του Νόμου 3013/2002 (ΦΕΚ 102 τ. Α΄)
(β) του άρθρου 25 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 τ. Α΄)
(γ) του άρθρου μόνου του Π.Δ. 575/1980 (ΦΕΚ 157 τ. Α΄)
2. Το 2706/7-4-2008 έγγραφο της ΓΓΠΠ/ΥΠΕΣ το οποίο αναφέρεται στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα η παράγραφος 2.7 που προτείνει την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
3. Το από 16-5-2008 Πρακτικό της συνεδρίασης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με το οποίο το εν λόγω Όργανο:
α. Εξετάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
β. Εκτιμώντας την ετοιμότητα των εμπλεκομένων κρατικών φορέων και των ΟΤΑ σε μέσα και Υπηρεσίες.
γ. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της περσινής αντιπυρικής περιόδου.

Προτείνεται όπως οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών της χώρας εξουσιοδοτούν τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα προκειμένου να αποφασίζουν την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές από σήμερα και μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες κατά την εκτίμηση και την κρίση τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην περιοχή ευθύνης τους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ


Δεχόμαστε την πρόταση που κατετέθη στη συνεδρίαση της 16-5-2008 από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και ορίζουμε όπως οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας της χώρας εξουσιοδοτούν κατά περίπτωση τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα (ΣΝΟ) να καθορίζουν σε συνεδριάσεις τους τις ακριβείς περιοχές και τις ώρες που θα ισχύει η απαγόρευση και όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου εκτιμώντας τις ειδικότερες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχής τους.

Οι κ.κ. Νομάρχες, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την σύγκληση των ΣΝΟ, προκειμένου να εξετάσουν την αναγκαιότητα επιβολής του μέτρου και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφόσον συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του.


Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής
Προκόπης Παυλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: