Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Οι θέσεις τις Ομάδας μας για τη Δημόσια Διαβούλευση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Ομάδα μας καθώς και όλες οι εγεγραμένες στο μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κλήθηκαμε να τοποθετηθούμε στη Δημόσια Διαβούλευση.
Δείτε τα σχετικά link με τη Δημόσια Διαβούλευση εδώ:
http://tinyurl.com/24wpom
http://tinyurl.com/25svkn
http://tinyurl.com/2e94wg
http://tinyurl.com/26lg4s
http://tinyurl.com/2xf7wl
http://tinyurl.com/22m667

Οι απόψεις μας:
Όσο αφορά την «Διαδικασία και Κριτήρια ένταξης κατάταξης αξιολόγησης Εθελοντικών Οργανώσεων»
- Παρ. 1 «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΕΟ) ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΣΕΠΠ)»
- Παρ. 1.1 «Αίτηση Ένταξης Εθελοντικής Οργάνωσης»
στο έντυπο αίτησης ένταξης να ζητούνται και τα φορολογικά στοιχεία της Ε.Ο. (ΑΦΜ, ΔΟΥ) καθώς να επισυνάπτονται τα σχετικά φορολογικά έντυπα (έναρξη, δήλωση Ε1, δήλωση Ε9 κλπ)
- Παρ. 1.2 Εάν ο αποδέκτης της αίτησης διαπιστώσει ότι είναι αναρμόδιος να εισηγηθεί για αυτήν, να διευκρινίζετε ποια θα είναι η αρμόδια υπηρεσία στην οποία θα πρέπει να διαβιβάσει την αίτηση.
- Παρ. 1.6 Εάν η Ε.Ο. με βάση της διαδικασίες αξιολόγησης δράσης παραμένει στην αντίστοιχη κατηγορία του Μητρώου ή αναβαθμίζεται (άρα τηρεί όλες της προϋποθέσεις) να μην επανεξετάζεται αλλά να θεωρείται δεδομένη η οικονομική της ενίσχυση από την Γ.Γ.Π.Π.
- Παρ. 1.7 Η απόφαση της ένταξης δεν πρέπει να λαμβάνεται μόνο από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αλλά από μια επιτροπή (τουλάχιστον πενταμελή με τη συμμετοχή του Γ.Γ. ) ή οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα στοιχεία της αίτησης και αιτιολογημένα θα προβαίνει στην ένταξη ή μη της Ε.Ο. Οι εισηγήσεις των αποκεντρωμένων οργάνων Πολιτικής Προστασίας να έχουν δεσμευτικό για την επιτροπή χαρακτήρα.

- Παρ. 2 «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
- 2.1.2 Η οικονομική ενίσχυση της Ε.Ο. να θεωρείται δεδομένη εφ όσον αυτή συνεχίζει να πλήρη τα κριτήρια της Κατηγορίας στην οποία ανήκει. Αφού οι Ε.Ο. τηρούν τα κριτήρια παραμονής στην Κατηγορία ΣΕΠΠ που ανήκουν, η επιχορήγηση των Ε.Ο. να γίνεται ανά Κατηγορία ΣΕΠΠ με ισόποση κατανομή των χρημάτων σε όλες τις Ε.Ο. της κάθε Κατηγορίας.
- 2.1.3 (προσθήκη) Να εξετάζει με τα κριτήρια αξιολόγησης την παραμονή στην Κατηγορία ΣΕΠΠ της Ε.Ο.
- 2.2 Να κατασκευασθεί ηλεκτρονικός αυτοματοποιημένος δικτυακός ιστοχώρος (web site) έτσι ώστε να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά τα ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ για να αποφευχθούν γραφειοκρατικά προβλήματα και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο ιστοχώρος να είναι προσβάσιμος και από το Αρμόδιο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο και θα επικυρώνει το Φύλλο Περιστατικού
- 2.4 Με το ηλεκτρονικό σύστημα που προτείνεται παραπάνω δεν χρειάζεται ξεχωριστή υποβολή εντύπου ΦΥΛΛΟΥ ΠΕΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ από τον προϊστάμενο και διασφαλίζεται ότι δεν θα χαθεί η προθεσμία των 20 ημερών λόγο αμέλειας από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
2.6 Το έντυπο ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Ε.Ο. παράγεται αυτόματα με την χρήση του παραπάνω ιστοχώρου.
2.7 Η «έκθεση αξιολόγησης» υποβάλλεται σε επιτροπή (τουλάχιστον πενταμελή με τη συμμετοχή του Γ.Γ. )
2.7.2 Εάν η Ε.Ο. με βάση της διαδικασίες αξιολόγησης δράσης παραμένει στην αντίστοιχη κατηγορία του Μητρώου ή αναβαθμίζεται (άρα τηρεί όλες της προϋποθέσεις) να μην επανεξετάζεται αλλά να θεωρείται δεδομένη η οικονομική της ενίσχυση από την Γ.Γ.Π.Π.
2.7.3 Αφού οι Ε.Ο. τηρούν τα κριτήρια παραμονής στην Κατηγορία ΣΕΠΠ που ανήκουν, η επιχορήγηση των Ε.Ο. να γίνεται ανά Κατηγορία ΣΕΠΠ με ισόποση κατανομή των χρημάτων σε όλες τις Ε.Ο. της κάθε Κατηγορίας.
2.8 Η απόφαση της διαδικασίας αξιολόγησης δεν πρέπει να λαμβάνεται μόνο από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αλλά από μια επιτροπή (τουλάχιστον πενταμελή με τη συμμετοχή του Γ.Γ. ) ή οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα στοιχεία της αίτησης και αιτιολογημένα θα προβαίνει στην αξιολόγηση της Ε.Ο. Οι εισηγήσεις των αποκεντρωμένων οργάνων Πολιτικής Προστασίας να έχουν δεσμευτικό για την επιτροπή χαρακτήρα.

- Παρ. 3 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΟ
3.1 Οι ΕΟ που είναι ήδη εντεταγμένες στο Μητρώο ΕΟ της ΓΓΠΠ και μέχρι σήμερα επιχορηγούνται θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην Κατηγορία 2 «Εθελοντικές Οργανώσεις Νομαρχιακής Εμβέλειας» λόγο της αποδεδειγμένης δραστηριότητας τους από τους ετήσιους απολογισμούς που κατέθεταν για να επιχορηγηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: