Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο


Τελευταία ενημέρωση: 29/07 21.28

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά που πλήττει για μια ακόμη φορά τον Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, αποτεφρώνοντας εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με καλλιέργειες, ποιμνιοστάσια, χορτολιβαδική βλάστηση, απειλώντας και κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά έχει καλύψει όλη την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βασιλείου και δυστυχώς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς άνεμους που πνέουν και το δύσβατο ανάγλυφο, δεν προβλέπεται να τεθεί υπο έλεγχο τουλάχιστον στο επόμενο 24ωρο.

Μετά από συνενόηση με την ομάδα εθελοντών στο Ρέθυμνο η ομάδα μας μπαίνει σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για τυχών άμεση επέμβαση, αν ήθελε μας ζητηθεί!!!!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η προστασία από το σεισμό στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων


Την Τετάρτη 6 Ιουλίου και την Πέμπτη 7 Ιουλίου έγινε ενημέρωση στα παιδιά για την προστασία από το σεισμό από την ΄΄ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΄΄ στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας και στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου.

Το πρόγραμμα παρακολούθησαν πολλά παιδιά από μέλος της Ομάδας Εθελοντών:

« Τα παιδιά των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προστασία από τους σεισμούς. Παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έκαναν ερωτήσεις στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν το άγνωστο γι’ αυτά φαινόμενο του σεισμού. Ενημερώθηκαν για το τι πρέπει να κάνουν για να προετοιμαστούν πριν να γίνει ο σεισμός ,αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους ».

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, με πολλές ερωτήσεις και απορίες και πολλά μας έγραψαν την γνώμη τους:

« Αυτό που με ενθουσίασε είναι ότι όλοι μπορούσαμε να εκφραστούμε ελεύθερα, μάθαμε πολλά πράγματα, που ήταν απαραίτητα για το σεισμό. Αυτό που με ενθουσίασε επίσης το πώς χειριζόμαστε το σεισμό. Τι πρέπει να κάνουμε στη διάρκεια του σεισμού και άλλα πολλά ».
Αννα- Μαρία Αλέξη

«Μάθαμε για το σεισμό, τι πρέπει να κάνουμε, να μην είμαστε κάτω από πράγματα που πέφτουν. Μάθαμε αν είμαστε στο σπίτι να είμαστε ψύχραιμοι. Μου έκανε εντύπωση ότι έμαθα πως είναι λάθος να καθόμαστε κάτω από τις πόρτες. Ήταν όμορφα και ενδιαφέροντα ».
Μαριάννα Γκιομάκη



«Μου άρεσε πάρα πολύ η εκδήλωση και η άσκηση σεισμού που κάναμε. Επίσης έμαθα πως πρέπει να προετοιμαστώ εγώ και η οικογένεια μου πριν γίνει ο σεισμό».
Άννα Δασκαλάκη

« Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί έμαθα ότι βρισκόμαστε πάνω σε λιθοσφαιρικές πλάκες και όταν αυτές συγκρούονται γίνεται σεισμός».
Ρηγάκης Μιχάλης

«Μου άρεσαν πάρα πολύ όλα αυτά που έμαθα για το σεισμό και ιδιαίτερα τι πρέπει να κάνω πριν από το σεισμό. Η άσκηση σεισμού που κάναμε ήταν πολύ καλή».
Ειρήνη Δασκαλάκη

«Για το σεισμό μάθαμε πάρα πολλά πράγματα. Μερικά από αυτά είναι :
- Δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε
- Πρέπει να μπούμε κάτω από ένα τραπέζι και να κρατάμε τα πόδια του τραπεζιού
- Βγαίνουμε από το κτίριο όταν τελειώσει ο σεισμός
- Βγαίνουμε από το κτίριο χωρίς να τρέχουμε και πάμε σε ανοικτό χώρο».
Ελευθερία Φραντζεσκάκη

Αναδημοσιεύση από το portal Flashnews

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων για την πυροπροστασία


Την Τρίτη 5 Ιουλίου συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων με μοναδικό θέμα την Πυροπροστασία.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος Χανίων σε θέματα Πυροπροστασίας μια και πλέον έχουν ενταχθεί σε αυτόν πολύ μεγάλες εκτάσεις ιδιαίτερης ευαισθησίας και φυσικού κάλους.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων επισήμανε τα ποιο σημαντικά προβλήματα όπως αυτό της προσβασιμότητας της Παλιάς Πόλης, τον καθαρισμό των περιαστικών αλσυλλίων Αγιού Ματθαίου - Προφήτη Ηλία, Αγίου Ιωάννη - Πρεβαντόριου και των Αγίων Αποστόλων. Ένα άλλο θέμα που έθιξε και αφορά την έμμεση προστασία της Παλιά Πόλης είναι ο άμεσος καθαρισμός και η αποψίλωση των Ενετικών Τειχών από τη χαμηλή βλάστηση (Ανατολική και Δυτική Τάφρος). Επιπλέον τόνισε χρειάζεται μεγαλύτερη αστυνόμευση της περιοχής των εισόδων και εξόδων του Ενετικού Λιμένα κυρίως στο θέμα της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, που εμποδίζουν την προσπελασιμότητα των Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και εντοπίστηκε είναι αυτό της χρήσης των πυροσβεστικών οχημάτων που πλέον ανήκουν στο Δήμο Χανίων από μέλη των Εθελοντικών Ομάδων. Δυστυχώς αυτό με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αυτό δεν είναι εφικτό και ο κος Σκουλάκης δεσμεύθηκε να το συζητήσει με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κο Καρουτζο και να δώσει μια λύση. "Είναι κρίμα να έχουμε 6 αυτοκίνητα που μπορούν να κινηθούν, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, από τους Εθελοντές μας που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν".

Επισημάνθηκε από την πλειοψηφία των παρευρισκομένων ο σημαντικός ρόλος τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Χανίων, στο θέμα της πρόληψης αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών. Κοινή διαπίστωση ακόμα ήταν ότι στα θέματα πυροπροστασίας, η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η συνδρομή των εθελοντών, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Μεγάλη δε είναι και η αναγκαιότητα σύστασης πυροσβεστικών κλιμακίων από εθελοντές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες εκτός του αστικού ιστού του Δήμου Χανίων για την καλύτερη περιφρούρηση των περιοχών αυτών λόγου χάρη στο Θέρισο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
ο Δήμαρχος Χανίων κος Σκουλάκης
ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, κος Κεμεσίδης
η Αντιδήμαρχος κα Χατζιδάκη,
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής,
ο Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, κος Ξυγκάκης
ο Πολιτικός Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κος Κουρουπάκης,
ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κος Βερικοκίδης ,
Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσίων Χανίων κος Σκουλούδης,
Ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων,
εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών,
ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας,
εκπρόσωπος του Ναυστάθμου Κρήτης
εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων (Αγίου Ματθαίου)
εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων
εκπρώσοπος της Εθελοντικής Ομάδας Καγιαλιές
εκπρόσωπος του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
εκπρόσωπος του Σωματείου των κατοίκων του Αγίου Ματθαίου
και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για την ανεύρεση της 78χρονης Γεωργίας Ντοκάκη από τα Βασιλιαννά στα Χανιά

15:30
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα οι έρευνες για την ανεύρεση της 78χρονης Γεωργίας Ντοκάκη από τα Βασιλιαννά στα Χανιά. Και σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίστηκαν οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Βασιλιαννά του Δήμου Πλατανιά με τη συμμετοχή Αστυνομικών του τμήματος Βουκολιών και της Αστυνομικής Δ/νσης Χανιών, Πυροσβέστες από την Π.Υ. Κισσάμου, Εθελοντές της Λέσχης 4Χ4 Χανίων και Εθελοντές της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα απολύτως στοιχείο που να βοηθάει στην εξέλιξη της έρευνας της 78χρόνης.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Άκαρπες παραμένουν, οι προσπάθειες για την ανεύρεση της 78χρονης από τα Βασιλιαννά

Άκαρπες παραμένουν, οι προσπάθειες για την ανεύρεση της 78χρονης από τα Βασιλιαννά στα Χανιά. Οι έρευνες ξεκίνησαν σήμερα (Κυριακή) με το πρώτο φως της ημέρας. Δυστυχώς όμως δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα μια και δεν βρέθηκε κανένα απολύτως ίχνος της 78χρόνης αγνοούμενης Ντοκάκης Γεωργίας.
Στις έρευνες σήμερα συμμετείχαν:
Αστυνομικοί του τμήματος Βουκολιών και των ΤΑΕ
Μονάδα της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο
Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μέλη της Λέσχης 4Χ4 Χανίων
Μέλη της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανιών
Μέλη της Εθελοντικής Ομάδας "Καγιαλές"
άνδρες από τη 1η ΜΑΛ
και κάτοικοι της περιοχής.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο (Δευτέρα) το πρωι με το πρώτο φως της ημέρας.

Αναζήτηση Αγνοούμενης στην περιοχή των Βουκολιών Χανίων

Μετά από ενημέρωση από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η ομάδα μας συμμετέχει στις έρευνες για την ανεύρεση αγνοούμενης 78 χρονών στην περιοχή των Βασιλιαννά Βουκολιών.

Η αγνοούμενη Ντοκάκη Γεωργία ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα από το σπίτι της να επισκεφθεί γειτονικό σπίτι αλλά δεν έφτασε ποτέ. Την εξαφάνιση αντιλήφθηκε ο γιός της την επομένη το πρωί του Σαββάτου που επέστρεψε στο σπίτι της ηλικιωμένης χωρίς να τη βρει εκεί. Έψαξε στη διαδρομή προς το σπίτι που την είχε δει την προηγούμενη να κατευθύνεται αλλά μάταια.

Από εχθές το βράδυ (Σάββατο) που παρήλθε και το πρώτο 24ωρο κλήθηκαν, για να δημιουργηθεί επιχείρηση αναζήτησης, Εθελοντικές Ομάδες, η ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο, Αστυνομικές δυνάμεις και πολίτες.

Η Επιχείρηση αναζήτησης συντονίζεται από το Αστυνομικό τμήμα Βουκολιών όπου και είχε δοθεί σημέρα το πρωι (Κυριακή) στις 7 το ραντεβού για την έναρξη της επιχείρησης αναζήτησης.

Στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη συμμετέχουν:
Αστυνομικοί του τμήματος Βουκολιών
Μονάδα της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο
Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Μέλη της Λέσχης 4Χ4 Χανίων
Μέλη της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανιών