Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Επιχείρηση για την εύρεση ενός 75χρονου άντρα στα Πλεμενιανά

Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση για την εύρεση ενός 75χρονου άντρα στα Πλεµενιανά του Δήµου Καντάνου αργά χθες το βράδυ.
Ο 75χρονος, που πάσχει από άνοια έφυγε από το σπίτι του το µεσηµέρι και µέχρι τις απογευµατινές ώρες δεν είχε δώσει σηµεία ζωής. Οικείοι του ειδοποίησαν το τµήµα Πολιτικής Προστασίας της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων που κινητοποίησε τους αρµόδιους φορείς για την εύρεσή του.
Στην αναζήτηση συµµετείχαν άνδρες της Αστυνοµίας, των ΤΑΕ, του Ερυθρού Σταυρού, της εθελοντικής οµάδας της περιοχής και άλλοι κάτοικοι. Λίγο µετά τα µεσάνυχτα ο 75χρονος εντοπίστηκε σε καλή κατάσταση από τα σωστικά συνεργεία.

Πηγή εφημερίδα «XANIΩTIKA NEA», Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Χιόνια στα ορεινά του Ν. Χανίων

Το λευκό του χιονιού κυριάρχησε χθες σε όλο τον ορεινό όγκο του Νομού Χανίων. Οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα το χιόνι να σκεπάσει τον Ομαλό, περιοχές του Σελίνου και των Σφακίων. Οι ζημιές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Από νωρίς το πρωί τα τρία μηχανήματα της Νομαρχίας Χανίων και ενός εργολάβου εργάζονταν, έτσι ώστε ο δρόμος να από τους Λάκκους μέχρι και το Πέτρας Σελί να μείνει ανοικτός, ενώ εκχιονισμοί έγιναν και στην περιοχή του Σελίνου και των Σφακίων.
"Από το βράδυ του Σαββάτου χιονίζει ασταμάτητα από υψόμετρο 900 μέτρα και άνω, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση από το 28ο χλμ. στο δρόμο προς Ομαλό, όπως και στο τμήμα Πέτρας Σελί - Σελινιώτικος Γύρος. Εχοντας ενημερωθεί από την μετεωρολογική υπηρεσία είχαμε φροντίσει ώστε από πολύ νωρίς, από τις 7 το πρωί, τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα να ξεκινήσουν τον καθαρισμό του δρόμου· έτσι στις 11 δώσαμε τον δρόμο στην κυκλοφορία, προσφέροντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να χαρούν τη φύση και το χιόνι", υπογράμμισε ο αντινομάρχης κ. Χ. Κουκιανάκης, ο οποίος συντόνιζε την προσπάθεια εκχιονισμού.

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ
Τα πιο σοβαρά προβλήματα είχαν να κάνουν με κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Στο δρόμο Τοπόλια - Χρυσοσκαλίτισσα έπεσαν πολλές πέτρες στο οδόστρωμα που απομακρύνθηκαν από μηχανήματα του Δήμου Μηθύμνης. Κατολισθήσεις είχαμε επίσης και στο δρόμο Πρασέ - Σέμπρωνα - Σούγιας, όπου απομακρύνθηκαν πέτρες. Επίσης προβλήματα υπήρξαν στο οδικό δίκτυο Βρύσες - Σφακιά, στο 41ο χιλιόμετρο του δρόμου. Η κίνηση από τις 9 το πρωί γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες και οχήματα 4Χ4, ωστόσο με την επέμβαση μηχανημάτων ο δρόμος προς τη Χώρα Σφακίων άνοιξε πριν το μεσημέρι. Μικρότερες κατολισθήσεις παρουσιάστηκαν και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Ν.Α. Χανίων

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Νέο κύμα κακοκαιρίας και στη Κρήτη

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από σήμερα ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου.
Σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ. και τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Ομάδας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, η αλλαγή του καιρού, που εκδηλώθηκε από χθες με έντονες βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, εντάσεως 6 - 7 Μποφόρ, σήμερα θα παρουσιάσει ύφεση, η οποία ωστόσο θα είναι παροδική.
Πιο αναλυτικά:
Για σήμερα 22/01 , προβλέπεται τοπικά πρόσκαιρη ύφεση, με βροχοπτώσεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 6 - 7 Μποφόρ.
Για αύριο 23/01 και από τις μεσημεριανές ώρες, προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων, με πτώση της θερμοκρασίας, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις από υψόμετρο 900 - 1.000 μ. και πάνω, σταδιακή ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα στραφούν σε βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 7 και τοπικά 8 Μποφόρ και βροχοπτώσεις σε όλο τον Νομό.
Για την Κυριακή 24/01, προβλέπεται να διατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα, με σταδιακή εξασθένηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Χανίων, η Υπηρεσία θα είναι σε επιφυλακή και ο κρατικός μηχανισμός σε αυξημένη ετοιμότητα.
Παράλληλα καλούνται οι Υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που ενδέχεται να παρουσιαστούν, και οι συμπολίτες μας να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.
Σε περίπτωση ανάγκης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα:
- 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,
- 100 της Αστυνομικής Διεύθυνσης,
- 2821340130 του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Χανίων και τους κατά τόπους Δήμους και Κοινότητες.

Για το λόγο αυτό αυξάνεται το επίπεδο επιφυλακής της Ομάδας σε 3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικων Φαινομένων στην Κρήτη για τη Τρίτη 19 μέχρι και τα ξημερώματα της Τετάρτης 20/01


Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικων Φαινομένων εκδόθηκε από τον Ευρωπαικό οργανισμό Meteoalarm για την περιοχή της Κρήτης

- Ισχύει από 19.01.2010 16:00 CET έως 20.01.2010 01:00 CET Καταιγίδες
Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο


Για το λόγο αυτό αυξάνεται το επίπεδο επιφυλακής της Ομάδας σε 3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σεισμός 5,2 ρίχτερ ανατολικά της Ναυπάκτου


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.56, 19 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας (160 χλμ. ΒΔ της Αθήνας).

Σύμφωνα με το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο από το σεισμό προκλήθηκαν κατολισθήσεις στο επαρχιακό και ορεινό οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή Ευπαλίου Φωκίδας και στον ορεινό δρόμο προς Ιτέα και Άμφισσα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα, τη Ναύπακτο, το Αίγιο και άλλες περιοχές των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Κορινθίας.

Η σεισμική δόνηση χαρακτηρίστηκε ως ισχυρή και το επίκεντρό της ήταν 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στο δυτικό Κορινθιακό κόλπο, στην περιοχή Ευπαλίου, ανατολικά της Ναυπάκτου.Κατά τη μετασεισμική ακολουθεία έχουν σημειωθεί περισσότερες από 40 μετασεισμικές δονήσεις, όλες πάνω από 3 Ρίχτερ.


Πηγή Τα Νέα Online

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικων Φαινομένων στην Κρήτη την Κυριακή 17/01


Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικων Φαινομένων εκδόθηκε από τον Ευρωπαικό οργανισμό Meteoalarm για την περιοχή της Κρήτης

Ισχύει από 17.01.2010 14:00 CET έως 17.01.2010 17:00 CET
Άνεµος Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο
- Ισχύει από 17.01.2010 14:00 CET έως 19.01.2010 01:00 CET
Καταιγίδες Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο
- Ισχύει από 17.01.2010 14:00 CET έως 19.01.2010 01:00 CET
Βροχή Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο
- Ισχύει από 17.01.2010 14:00 CET έως 19.01.2010 01:00 CET
Καταιγίδες Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο
- Ισχύει από 17.01.2010 14:00 CET έως 19.01.2010 01:00 CET
Βροχή Επίπεδο κινδύνου: Κίτρινο


Για το λόγο αυτό αυξάνεται το επίπεδο επιφυλακής της Ομάδας σε 3. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αποστολή ελληνικής βοήθειας από το ΥΠΕΞ στην Αϊτή

Το υπουργείο των Εξωτερικών ανταποκρινόμενο στην ανάγκη άμεσης βοήθειας προς τον λαό της Αϊτής αποστέλλει την Τρίτη το πρωί και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ’ ευθείας πτήση Boeing 747, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το σεισμό, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης κατόρθωσε ύστερα από επίμονες προσπάθειες να εξασφαλίσει τη χορηγία αεροσκάφους από την εταιρεία Hellenic Imperial Airways, η οποία θα προσφέρει περισσότερο και από το 50% του κόστους μετάβασης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την προσπάθεια αρωγής που καταβάλλει το Υπουργείο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και υπερθεμάτισε ζητώντας να συντονιστεί η προσπάθεια από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε η χώρα μας να προσφέρει ουσιαστική και έγκαιρη βοήθεια προς την Αϊτή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.

Ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εξ άλλου, τα υπουργεία Προστασίας του πολίτη, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών για να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της άμεσης και αποτελεσματικής παροχής βοήθειας.

Σημειώνεται ότι όσοι φορείς επιθυμούν να προσφέρουν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου στο τηλέφωνο 2103683570 και να λάβουν γνώση του καταλόγου αναγκαίων φαρμάκων ή άλλων υλικών, τα οποία θα μεταφερθούν με τη δεύτερη πτήση του αεροσκάφους.

Τέλος, ανακοινώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση εισφορών για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι: 2341131478, ΙΒΑΝ GR8701000230000002341131478 στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες με χρήση του ΙΒΑΝ.


Πήγη: Καθημερινή

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σεισμός 7 Ρίχτερ συγκλόνισε την Αϊτή

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών, την οποία ακολούθησε μετασεισμός 5,9 βαθμών, συγκλόνισαν χθες την Αϊτή λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάρα πολλά μεγάλα κτίρια ισοπεδώθηκαν προκαλώντας άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για «χιλιάδες» νεκρούς και τραυματίες στα συντρίμμια.
Το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι προς τις περισσότερες χώρες της Καραϊβικής, όπως η γειτονική Δομηνικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες.

«Καταστροφικά κύματα τσουνάμι δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μετά από σεισμούς στην περιοχή και στα σχετικά στοιχεία που τηρούμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κέντρου.

«Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα της πρόκλησης τοπικού τσουνάμι που μπορεί να πλήξει τις ακτές που εκτείνονται σε απόσταση το πολύ 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

«Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε» δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. «Είδα επτά με οκτώ κτήρια, γραφεία, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα να έχουν καταρρεύσει. Νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πορτ Ο Πρενς, Τσαρλς Λουόμα Όβερστριτ, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και η πρωτεύουσα παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται, ο κόσμος ούρλιαζε, σπίτια κατέρρεαν... επικρατούσε το απόλυτο χάος» δήλωσε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Τζόζεφ Γκίλερ Ντέλβα, σημειώνοντας: «Είδα ανθρώπους κάτω από τα ερείπια, ανθρώπους νεκρούς».

Ένας υπάλληλος στην οργάνωση αρωγής των Ηνωμένων Εθνών «Τρόφιμα για τους Φτωχούς» δήλωσε ότι είδε ένα πενταώροφο κτίριο να καταρρέει στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αϊτής, ενώ ένας άλλος υπάλληλος του ΟΗΕ υποστήριξε πως τα περισσότερα κτήρια στην οδό Νταλμάς, τον μεγαλύτερο δρόμο του Πορτ Ο Πρενς, έχουν καταστραφεί.

«Μεγάλο μέρος των γραφείων της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH) έχει καταστραφεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι κάτω από συντρίμμια, νεκροί και ζωντανοί» δήλωσε στέλεχος της Αποστολής. Στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι «η καρδιά του βρίσκεται στο πλάι του λαού της Αϊτής», αλλά «και στα πολλά στελέχη των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν εκεί».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα γραφεία της κατέρρευσαν, αλλά ότι είναι ασφαλείς «οι περισσότεροι» εργαζόμενοί της. Ακόμα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει μια ομάδα για να εκτιμήσει τις καταστροφές, τις ζημιές και να σχεδιάσει την «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια στην Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της ηπείρου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να βοηθήσει το λαό»της χώρας της Καραϊβικής και τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού να έχει ήδη κινητοποιηθεί.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι η Γαλλία «εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη» της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για «να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς».

Ο Καναδάς -όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί- εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι αξιωματούχοι της χώρας του «έρχονται σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπιστευόμαστε και έχουν παρουσία στην περιοχή για να εντοπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες μετά το σεισμό αυτό».

«Ανησυχία» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μετά το σεισμό στην Αϊτή, όπου υπηρετούν 1.200 Βραζιλιάνοι υπό την MINUSTAH του ΟΗΕ. Η Βραζιλία ηγείται της Αποστολής, το αρχηγείο της οποίας καταστράφηκε κατά μεγάλο μέρος του.

Στην Μποκοτά, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Κολομβία έχει τεθεί «σε συναγερμό και [είναι]έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια», προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ετοιμάζονται να συντονίσουν τις προσπάθειες αρωγής.

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή «ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η ομάδα θα αναχωρήσει σήμερα το πρωί μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, καθώς και φάρμακα για τους σεισμοπαθείς Αϊτινούς. Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αϊτή ή τις αρχές της Αϊτής μετά το πλήγμα του σεισμού.

Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε. Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην Αϊτή και ότι «ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα αυτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία -που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα-, ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την «πραγματική τραγωδία» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να στείλει βοήθεια». Στην Κούβα ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο δε Κούμπα και αρκετοί κάτοικοι μεταφέρθηκαν από την ανατολική παράκτια πόλη Μπαρακόα σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο για το φόβο τσουνάμι παρότι το προειδοποιητικό σήμα για τον κίνδυνο σεισμικών κυμάτων ήρθη λίγη ώρα μετά την έκδοσή του, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Λεηλασίες και βοήθεια από τη Γαλλία

Λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα της Αϊτής, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες άνθρωποι μπήκαν στο κτίριο του σούπερ μάρκετ που έχει καταρρεύσει μερικώς και το λεηλάτησαν.

Πολλά πτώματα, αλλά και τραυματίες παραμένουν στους δρόμους στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς, επισήμανε η ίδια πηγή. Επίσης οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει, καθώς πολλοί Αϊτινοί πέρασαν εκεί τη νύχτα, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Στο μεταξύ, δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν σήμερα για την Αϊτή, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Συνεργασίας.

Μεγάλος αριθμός αγνοουμένων


Περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν το ξενοδοχείο που διέμεναν, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς κατέρρευσε, ανακοίνωσε ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ. «Μας ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο Le Montana κατέρρευσε. Από τους 300 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μόνο οι εκατό διασώθηκαν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ», τόνισε ο Ζουαντέ και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει ακόμα τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων, ούτε αν μεταξύ τους υπάρχουν Γάλλοι. Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. «Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και η κατοικία του πρεσβευτή», διευκρίνισε ο Γάλλος υπουργός.

Επίσης, πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΗΕ αγνοούνται. «Αυτή τη στιγμή αγνοούνται πολλοί εργαζόμενοι», διευκρίνισε ο επικεφαλής των αποστολών του ΟΗΕ στη χώρα Αλέν Λερουά. Από τον σεισμό καταστράφηκε η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ για την σταθερότητα στην Αϊτή (Minustah). Ο Λερουά πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν έχουν "κανένα απολογισμό για θύματα". Η έδρα της αποστολής στο Πορτ ο Πρενς καταστράφηκε και οι στρατιώτες της αποστολής προσπαθούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στα ερείπια, τόνισε ο Λερουά και πρόσθεσε πως «κανείς δεν έχει σωθεί μέχρι τώρα».

Η Minustah διεθέτει και ένα άλλο κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο που χρησιμοποιείται ως επιμελητιακή βάση, το οποίο υπέστη ζημιές.

Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν είναι σε θέση να δώσουν έναν συγκεκριμένο απολογισμό για τους νεκρούς και τους τραυματίες του σεισμού.


Πηγή Βήμαonline