Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Προειδοποίηση Αντιπυρικής Περιόδου

Μετά από μια αρχική περιπολία, έλεγχο, των περιοχών της υπαίθρου παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μεγάλη έξαρση της άγριας βλάστησης, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιάς, κατά την θερινή περίοδο.
Παρακαλούμαι τους ιδιοκτήτες των αγροτικών περιοχών όπως προβούν στον καθαρισμό των περιουσιών τους ιδιαίτερα, τα πρανή των δρόμων και κοντά σε κάθε οδικό άξονα, για να έχουμε ένα ήσυχο και χωρίς περιστατικά καλοκαίρι.
Η ομάδα μας θα περιπολεί όπως και κάθε χρόνο, στην ύπαιθρο, τις επικίνδυνες μέρες και όχι μόνο.
Παρακαλεί τους συμπολίτες μας, να αποφύγουν την χρήση πυρός, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και να ειδοποιούν την
‘‘Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199’’
μόλις εντοπίσουν κάποια εστία φωτιάς.
Καλό και ήρεμο καλοκαίρι.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Πνιγμός στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ονουφρίου

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!
Πνιγμός στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ονουφρίου

Το δεύτερο περιστατικό πνιγμού κατά τη φετινή τουριστική περίοδο σημειώθηκε προχθές το απόγευμα στην παραλία του Αγίου Ονουφρίου στο Δήμο Ακρωτηρίου, όταν μία γυναίκα μέσης ηλικίας 55-60 ετών, ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε άμεσα ο Τομέας Χανίων του ΕΚΑΒ, όπου μετέβη γρήγορα στην περιοχή, αλλά η γυναίκα όταν έφθασε το προσωπικό του ΕΚΑΒ ήταν ήδη νεκρή.

Ο γιατρός του Τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ Στέλιος Λαμπάκης υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα ήταν ήδη νεκρή όταν ανασύρθηκε από το θαλάσσιο χώρο, οπότε πιθανά πρόκειται για περιστατικό ανακοπής μέσα σε υγρό περιβάλλον.
Λεπτομέρειες για τα ακριβή αίτια του θανάτου της λουόμενης θα διαπιστώσει ο Ιατροδικαστής Χανίων, που θα κάνει τη νεκροψία-νεκροτομή. Εμείς πάντως κληθήκαμε γύρω στις 5.30 προχθές το απόγευμα στην παραλία του Αγίου Ονουφρίου, όπου η κυρία, πιθανότατα Ελληνίδα, ηλικίας 55-60 ετών ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο ίδιος επεσήμανε πως «τα πιο πολλά περιστατικά, που εμείς θεωρούμε πνιγμό στη θάλασσα, πρόκειται για ανακοπή στο υδάτινο περιβάλλον. Αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και κάποιο ιστορικό και είτε μπαίνουν φαγωμένοι στη θάλασσα, είτε μπαίνουν μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, οπότε συμβαίνει αυτό που λέμε: «Σοκ κρύου - ζεστού». Όλο το αίμα δηλαδή, που είναι στην περιφέρεια, για να μπορέσει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, επιστρέφει ξαφνικά, και μαζικά στην καρδιά, μπαίνοντας στο δροσερό περιβάλλον της θάλασσας, και η οποία καρδιά, όταν έχει και κάποια δυσλειτουργία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και προκύπτει το έμφραγμα και η ανακοπή.

Γι' αυτό συνιστούμε όποιος μπαίνει στη θάλασσα, ειδικά μετά από κάποια ηλικία, να βρέχει πρώτα το σώμα του, για να εγκλιματισθεί στη θερμοκρασία της θάλασσας και μετά να μπαίνει ολόκληρο το σώμα του.

Φυσικά θα πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 4 ώρες από το φαγητό, πριν μπούμε στο νερό, γιατί το φαγητό μπορεί να προκαλέσει, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μία εισρόφηση και από κει και πέρα να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες».

Μ.Π.
Πηγή ''Νέος Κήρυκας''

Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Πρόσκληση Μελών

Το Δ.Σ. της ομάδας καλεί τα μέλη (τακτικά και δόκιμα )την Δευτέρα 1 Ιουνίου 20.00 στα γραφεία του συλλόγου κλειστό γυμναστήριο Κλαδισσού για ενημέρωση και σχεδιασμό δράσης αντιπυρικής περιόδου 2009.
Για το Δ.Σ.
Μπάμπης Καραβάνος

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Επιχείρηση διάσωσης δύο τουριστών ορειβατών στα Λευκά Όρη

15:40
Επιχείρηση διάσωσης δύο τουριστών ορειβατών βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στα απόκρυμνα βουνά των Σφακίων.
Ένας Βρετανός 58 χρόνων και μια 60χρονη απο την Ιρλανδία και οι δύο έμπειροι ορειβάτες, θέλοντας να ζήσουν την περιπέτεια, ξεκίνησαν απο το Ξυλόσκαλο στον Ομαλό, με προορισμό την Αγία Ρουμέλη.
Η γυναίκα όμως κτύπησε στα πλευρά με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί μαζι με τον 'Αγγλο στην δύσβατη περιοχή. Ο τελευταίος ειδοποίησε τηλεφωνικά στο ξενοδοχείο της Αγ. Ρουμέλης και ο υπεύθυνος εκεί τις αρμόδιες αρχές .

Ήδη έχει ξεκινήσει επιχείρηση απο πυροσβέστες και εθελοντές να πλησιάσουν την περιοχή, κάτι όμως δύσκολο, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή.
Παράλληλα όλα είναι έτοιμα και για την αεροδιακομιδή των δύο τουριστών, με super puma για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Χανίων, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν οτι σε γενικές γραμμές είναι καλά στην υγεία τους.

18:30
Σε λίγη ώρα ,μετά τις 7μμ ,όπως υπολογίζεται,αναμένεται να φθάσει το ελικόπτερο super puma, στην δύσβατη περ ιοχή του βουνού που έχουν εγκλωβιστεί οι δύο αλλοδαποί τουρίστες .

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα εθελοντών, κάτω απο αντίξοες συνθήκες, έχει πλησιάσει το σημείο που βρίσκονται ο Βρετανός και η 60χρονη απο την Ιρλανδία, τους δίνουν τις πρώτες βοήθειες ,καθώς η γυναίκα έχει κτυπήσει στα πλευρά ,δεν μπορεί να περπατήσει και τώρα περιμένουν όλοι το ελικόπτερο.
Απο εκεί οι ορειβάτες θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Χανίων και με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο του νομού.


21:00
Αίσιο τέλος είχε τελικά η περιπέτεια των δύο αλλοδαπών τουριστών οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε δύσβατο μονοπάτι, στα απόκρυμνα βουνά των Σφακίων.
Το απόγευμα στις 4:00 μ.μ. , εννέα διασώστες εντόπισαν το ζευγάρι είδαν ότι η γυναίκα δεν μπορούσε να περπατήσει και έτσι περίμεναν την από αέρος βοήθεια.
Στις 5:30 μ.μ. απογειώθηκε απο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα ελικόπτερο super puma και λίγο μετά τις 7 μ.μ. προσέγγισε την περιοχή και παρέλαβε την τραυματία και τον σύζυγο της.
Απο εκεί προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Χανίων και με ασθενοφόρο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύονται.

Πηγή: http://chanianikos-themis.blogspot.com/



Περιπέτεια με αίσιο τέλος για Βρετανίδα
σε ορεινή περιοχή του ν. Χανίων (Χανιώτικα Νέα 26/05/2009)

Περιπέτεια με αίσιο τέλος για 58χρονη Βρετανίδα όταν κατά την διάρκεια πεζοπορίας από το Ξυλόσκαλο στην Αγία Ρουμέλη, μαζί με τον σύζυγό της, χτύπησε στα πλευρά.
Για τη διακομιδή της Βρετανίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων επιχείρησαν 9 πυροσβέστες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού αλλά λόγω της απόκρημνης περιοχής που βρισκόταν το ζευγάρι, επιστρατεύτηκε και ελικόπτερο Super Puma από την Ελευσίνα.
Σχετικά με το συμβάν, ο αρμόδιος αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ότι "περίπου στις 8.15 προχθες το πρωί, μία Βρετανίδα υπήκοος ηλικίας 58 ετών και ο σύζυγός της, Ιρλανδός, ηλικίας 62 ετών, επιχείρησαν να μεταβούν από το Ξυλόσκαλο και μέσω της διαδρομής Λινοσέλι - Γκίγκιλος - Διάσελο - φαράγγι του Κλάδου, σε ξενοδοχειακό κατάλυμα στην Αγία Ρουμέλη όπου είχαν προσυμφωνήσει να διαμείνουν.
Και πρόσθεσε: "Ευρισκόμενοι στην κορυφή του φαραγγιού του Κλάδου και μετά από 6 ώρες πεζοπορία, η γυναίκα, στις 7 το απόγευμα, μετά από χτύπημα υπέστη θλάση στα πλευρά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει. Πίστεψε όμως, ξημερώνοντας το πρωί, ότι θα μπορούσε να συνεχίσει τη διαδρομή της προς την Αγία Ρουμέλη κι έτσι δεν ειδοποίησε προχθες".
Χθες το πρωί, όπως επισήμανε ο κ. Κουκιανάκης, "βλέποντας ότι ήταν αδύνατον να συνεχίσει, αφού είχε φρικτούς πόνους, ειδοποίησε τον ξενοδόχο στην Αγία Ρουμέλη κι εκείνος με τη σειρά του την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι έτσι ξεκίνησε μία επιχείρηση διάσωσης από 9 πυροσβέστες και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο, να την εντοπίσουν και προβούν στην διάσωση.
Παράλληλα, ο αντινομάρχης Χανίων τόνισε ότι "το ζευγάρι είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και τα κατάλληλα μέσα αφού διέθεταν και GPS κι έτσι βρέθηκε εύκολα το στίγμα τους και ξέραμε ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν.
"Στις 3.30 χθες το μεσημέρι, όπως είχαμε προβλέψει, μια ομάδα διάσωσης εννιά ατόμων έφτασε κοντα στο ζευγάρι των αλλοδαπών, τη Βρετανίδα και το σύζυγο της, πλην όμως δεν μπορούσε να τους πλησιάσει στο ακριβές σημείο, καθώς βρίσκονταν σε βάθος 250 μέτρων σε μια πολύ απόκρημνη περιοχή. Αναγκάστηκε λοιπόν η ομάδα διάσωσης να γυρίσει πίσω και διανύοντας μια απόσταση μιάμιση ώρα να φτάσει δίπλα στο ζευγάρι" ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης.
Εξάλλου ο ίδιος σημείωσε ότι "η γυναίκα ήταν χτυπημένη και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει. Είχαμε από νωρίς ενημερώσει τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το ελικόπτερο Super Puma ανέμενε στην Ελευσίνα από όπου και αναχώρησε στις 5.30 και έφτασε στο σημείο στις 6.50 το απόγευμα. Ομως ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση που κράτησε τριάντα πέντε λεπτά καθώς η γυναίκα θα έπρεπε να δεθεί και να ανεβαστεί στο ελικόπτερο. Μετά από τριάντα πέντε λεπτά και μαζί με τους διασώστες, η γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο αεροδρόμιο Χανίων και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χανίων.

Αναδημοσιευση απο την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Προσφορά εξοπλισμού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων από τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων


Με σκοπό τη σωστή επίτευξη του έργου τους αλλά και για την προφύλαξη των πυροσβεστών εν όψει μάλιστα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων παραχώρησε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αξίας 30.000 ευρώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού.
Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός μεταξύ άλλων περιείχε φακούς, γυαλιά, μπαστούνια πεζοπορίας, γάντια, σακίδια, αδιάβροχα, παντελόνια, φορητούς ασυρμάτους, GPS, σκούφους καθώς και πέντε πυροφυλάκια.
Σε σχετικές δηλώσεις του, ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, τόνισε ότι "η προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων τα τελευταία χρόνια είναι να θωρακίσει όσο το δυνατό καλύτερα τον νομό Χανίων. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και της λογικής της στήριξης δράσεων προκειμένου ο πολίτης να αισθάνεται και να είναι ασφαλής στον νομό Χανίων, με εισήγηση του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Κουκιανάκη και μετά από συνεννόηση με τον διοικητή και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προμηθευτήκαμε αυτόν τον εξοπλισμό και τον οποίο θα παραδώσουμε στην Πυροσβεστική για να στηρίξει το έργο που επιτελεί, την προστασία δηλαδή του περιβάλλοντος και την προστασία του τόπου μας".
Ο κ. Αρχοντάκης, με αφορμή την έναρξη, σε λίγες μέρες της φετινής αντιπυρικής περιόδου ευχήθηκε "να έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών αλλά σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους πολίτες του νομού Χανίων να ακούουν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας προκειμένου πραγματικά να κάνουμε κι εμείς κάτι για να προστατεύσουμε από τις πυρκαγιές τον όμορφο νομό Χανίων".
Ο αντινομάρχης Χανίων Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε ότι "προκειμένου να έχουμε ένα αξιόμαχο και αξιόπιστο πυροσβεστικό προσωπικό, δίνουμε υλικοτεχνική υποδομή που έλειπε από το Πυροσβεστικό Σώμα, από τους μόνιμους και συμβασιούχους του νομού, προκειμένου να επιτελούν σωστά το έργο τους αλλά και για τη δική τους προφύλαξη".
Ο ίδιος σημείωσε ότι “εν όψει αντιπυρικής περιόδου, όλοι έχουν ευθύνη σε αυτόν τον τόπο και θα πρέπει όλοι να βγούμε από την απραξία και την αδράνειά μας και να καταγγέλλουμε όλους εκείνους τους ασυνείδητους, οι οποίοι με μεγάλη ευκολία είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση προξενούν τον πόνο και τη δυστυχία σε συνανθρώπους μας, καίγοντας περιουσίες αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”. Ο κ. Κουκιανάκης, ανέφερε, ακόμη, ότι "παραδίδουμε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και 5 πυροφυλάκια τα οποία με ευθύνη δική τους θα τοποθετηθούν σε 5 σημεία στον νομό, θα στελεχώνονται από εθελοντές πυροσβέστες αλλά και από συνανθρώπους μας της τοπικής κοινωνίας".
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Χανίων, Φραγκιάς Ζουμπουλάκης, υπογράμμισε ότι "η Νομαρχία Χανίων και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας δείχνοντας την ευαισθησία τους προς τους πολίτες του νομού και αναγνωρίζοντας το έργο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος μας εξοπλίζουν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, με υλικά και εργαλεία, τα οποία πέρα από τον ατομικό εξοπλισμό που διαθέτει η υπηρεσία μας είναι απαραίτητα για να φέρουμε εις πέρας το έργο και την αποστολή του σώματος.
Όλα αυτά τα υλικά σίγουρα για όλους τους πυροσβέστες που επιτελούν το έργο τους κάθε χρόνο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι απαραίτητα ώστε να το κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα".

Αναδημοσιευση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 01/05/2009