Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Ποιοι είμαστε - Λίγα λόγια για την Ομάδα μας

Το Σωματείο – Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων» ιδρύθηκε στις 30/07/2003 με την υπ. Αριθμ. 272 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων, είναι η μόνη Ομάδα Εθελοντών της Κρήτης της οποίας τα μέλη είναι εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς αποφοίτησαν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών "ΠPOΣTATEYΩ TON EAYTO MOY KAI TOYΣ AΛΛOYΣ", της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από το Δήμο Χανίων για πρώτη φορά, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Δημοτικής Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων (Ο.ΔΗ.ΚΟΙ.Π.), κατά την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2002. Επαναλήφθηκε με νέους εκπαιδευόμενους την περίοδο Απρίλιος - Οκτώμβριος 2006. Και οι δύο εκπαιδεύσεις διήρκησαν 120 ώρες, τα μέλη μας έλαβαν ειδική ενημέρωση και εκπαίδευση, από τους ακόλουθους φορείς: Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών. Η καινοτομία και των δύο εκπαιδεύσεων ήταν ότι οι ίδιοι οι εκαιδευτές μας δεν πρόερχονταν απλά από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά από αυτούς που διαχειριζόταν τις κρίσεις για τις οποίες εμείς εκπαιδευτήκαμε.

Στόχος της εκπαίδευσης μας, ήταν η Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Δεξιότητες Διαχείρισης του Κινδύνου, με ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη Λήψη Αποφάσεων, τη Λύση Προβλημάτων, την Ομαδοσυνεργατική Δράση, τη Διαχείριση Πληροφορίας, την Αυτοπροστασία, τη Παροχή Πρώτων Βοηθειών, τις Διασώσεις, την Οργάνωση - Διαχείριση Καταυλισμών, τη Ψυχοκοινωνική Στήριξη πληγέντων και την Άρση Επικινδυνότητας. Στην εκπαίδευση μας ασχοληθήκαμε ειδικότερα με τις θεματικές ενότητες Σεισμοί, Πυρκαγιές, Θαλάσσια ατυχήματα, Προστασία Θαλασσίου περιβάλλοντος, Πλημμύρες, Ασύμμετρες απειλές – Φυσικές και όχι μόνο καταστροφές, σε όλο το φάσμα των απαιτουμένων ενεργειών και σχεδιασμών, από την πρόληψη, έως και την αποκατάσταση . H Εκπαίδευση μας αυτή, βεβαιώθηκε με την επίδοση από τον Γενικό Γραμματέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, των σχετικών βεβαιώσεων στους εκπαιδευθέντες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων μετά το τέλος του προγράμματος. Ακολούθησε εκπαίδευση στο χώρο του «Γενικού Νομαρχιακού Χανίων» διάρκειας 120 ωρών με θέμα «Πρώτες βοήθειες και διαχείριση επειγόντων περιστατικών» από τον διευθυντή των Τ.Ε.Π κ. Γεώργιο Νικήτα.

Έπειτα από δύο χρόνια εθελοντικής προσφοράς, στους τομείς δράσεις της Ομάδας μας και μετά από την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση, στις 27/07/2004, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Ομάδα μας εντάσσεται στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 4/2004. Η Ομάδα μας αναγνωρίζεται ως η μοναδική που δραστηριοποιείται με όλα τα θέματα που άπτονται σε όλους τους τομείς Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα στην περιοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Μέτα και την ολοκλήρωση της νέας εκπαίδευσης (περίοδου Απρίλιος - Οκτώμβριος 2006) τα νέα μέλη εντάχθηκαν και ενεργοποιούνται πλήρως στις δραστηριότητες της Ομάδας μας

Εδώ και πέντε χρόνια η Ομάδα μας συμμετέχει με επιτυχία σε: καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σεισμούς, κατασβέσεις πυρκαγιών, διοργανώσεις όπου απαιτείται πολιτική προστασία, διοργανώσεις αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, εκπαιδεύσεις, ασκήσεις. Συμμετέχει στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Χανίων και στο αντίστοιχο Συντονιστικό Όργανο Δήμου Χανίων. Η Ομάδα μας τηρώντας τους σκοπούς του καταστατικού της, μέσα στους οποίους είναι και η συνεχής εκπαίδευση των μελών της σε τεχνικές διάσωσης, πρώτων βοηθειών και παροχής εξειδικευμένης βοήθειας και η άμεση και στενή συνεργασία, με όλες τις κρατικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που μετέχουν στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, συνεργάζεται με όλους τους τοπικούς φορείς και όλα τα εθελοντικά σωματεία – ομάδες όπου και όποτε χρειαστεί.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Ολοκλήρωση αποστολής στην Ηλεία, της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ολοκλήρωση αποστολής στην Ηλεία, της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην πυροπαθή περιοχή της Ηλείας. Σκοπός της αποστολής η παροχή εθελοντικών υπηρεσιών προς τους πληγέντες και η διανομή εφοδίων (τρόφιμα, ρούχα, φαρμακευτικό υλικό) που συλλέγονταν τις τελευταίες σαράντα ημέρες στα γραφεία της Ομάδας.


Η αποστολή αποτελούμενη από δεκαπέντε (15) εκπαιδευμένα μέλη και τέσσερα (4) οχήματα αναχώρησε από το Λιμάνι της Σούδας για το Λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου με το πλοίο «Αριάδνη» της Hellenic Seaways. Η αποστολή ήταν πλήρως εφοδιασμένη με εξοπλισμό ασφαλείας (πλήρης στολές εργασίας, γάντια, κράνη κ.λ.π.) και μέσα επικοινωνίας (ασύρματοι) για τα μέλη της, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες), αντλιτικό συγκρότημα, ηλεκτρικό και βενζινοκίνητο ξυλοκοπτικό πριόνι, εργαλεία κοπής (πριόνια, τσεκούρια κλπ) καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία για την παροχή εθελοντικών εργασιών.


Η Ομάδα κινήθηκε οδικώς από τον Πειραιά μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως – Καλαμάτας με προορισμό το Δήμο Ζαχάρω. Εκεί έγινε δεκτή με ιδιαίτερη χαρά από τον Αντιδήμαρχο Ζαχάρω κο Μπιλιώνη Σπύρο ο οποίος υπέδειξε τον καταυλισμό, που στήθηκε από μέλη του Σ.Ε.Π. για το πυρόπληκτους, ως χώρο διαμονής της αποστολής. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τα μέλη της αποστολής με τη συνοδεία τοπικών φορέων απέθεσαν φόρο τιμής στους νεκρούς της περιοχής της Αρτέμιδας (Κουμουθέκρας) και περιηγήθηκαν στα πυρόπληκτα χωριά της περιοχής. Εκεί συζητώντας με τους κατοίκους εμψύχωσαν τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφική πυρκαγιά.


Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου το πρωί ξεκίνησε η παροχή εθελοντικών υπηρεσιών της αποστολής προς τις πυρόπληκτες περιοχές. Σε όλη την περιοχή πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα και ο Δήμος Ζαχάρω ζήτησε από την αποστολή να βοηθήσει σε αυτά. Έτσι μετά από συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων καθαρίστηκε από καμένα και πεσμένα δέντρα ο δρόμος και τα αποχετευτικά αυλάκια που συνδέουν την πόλη της Ζαχάρω με το χωριό Σμέρνα μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων για να αποφευχθεί η απόφραξη τους με φερτά υλικά και καμένα δέντρα.


Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου η αποστολή κλήθηκε και πάλι να βοηθήσει στα αντιπλημμυρικά έργα συνδράμοντας στο έργο ομάδας 5 εξειδικευμένων εθελοντών υλοτόμων – ξυλοκόπων από την πολιτεία της Αλαμπάμα των Η.Π.Α. η οποία ειδικεύεται στην υλοτόμηση και κατασκευή φραγμάτων. Εκεί η αποστολή ενσωματώθηκε με την αποστολή των Αμερικανών και με την καθοδήγηση τους βοήθησε σημαντικά στο έργο τους. Η εργασίες υλοτόμησης - κοπής καμένων δέντρων και κατασκευής φραγμάτων πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του χωριού Μπισκίνι.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υλοτομίας η αποστολή κινήθηκε προς το χωριό Ροδινά όπου με την βοήθεια της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας εντοπίσθηκαν δύο ιδιαίτερα φτωχές οικογένειες στις οποίες και παραδόθηκαν απ’ ευθείας εφόδια (τρόφιμα φάρμακα ρουχισμός και σχολικά είδη) που είχαν συλλεχθεί από συμπολίτες μας στα Χανιά. Η αποστολή συνέχισε την πορεία με προορισμό το χωριό Αρτέμιδα όπου και συναντήθηκε με δύο από τις οικογένειες που θρηνούν για το χαμό δύο αντίστοιχα μικρών σε ηλικία παιδιών τους. Και εκεί παραδόθηκαν εφόδια που η αποστολή έφερε μαζί της από τα Χανιά.
Το απόγευμα της ίδια μέρας η αποστολή ξεναγήθηκε από το Δήμο Ζαχάρω στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.


Το πρωί της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου, τελευταίας ημέρας της αποστολής, η Ομάδα προσκλήθηκε από τον Δήμαρχο Ζαχάρω κο Χρονόπουλο Πανταζή στο Δημαρχείο όπου σε μια ιδιαίτερα σεμνή αλλά και εγκάρδια συνάντηση ευχαρίστησε όλα τα μέλη για το σημαντικό έργο που προσέφεραν. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας, οι 5 εθελοντές υλοτόμοι από τις Η.Π.Α και οι Βαθμοφόροι του Σ.Ε.Π. που συνεργάστηκαν με την αποστολή της ημέρες της διαμονής της. Ο πρόεδρος της Ομάδας και υπεύθυνος της αποστολής κ. Καραβάνος Χαράλαμπος ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Ζαχάρω για την άψογη συνεργασία αλλά και την παροχή φιλοξενίας, διαμονής και διατροφής. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας, τους Βαθμοφόρους του Σ.Ε.Π. και τους εθελοντές υλοτόμους από τις Η.Π.Α. για την άψογη συνεργασία.


Η αποστολή επέστρεψε οδικώς έως τον Πειραιά μέσω της εθνικής οδού Καλαμάτας – Τριπόλεως – Κορίνθου και αναχώρησε την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου με το πλοίο «Αριάδνη» της Hellenic Seaways για το λιμάνι της Σούδας.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να φέρουμε με επιτυχία σε πέρας την αποστολή μας.
Στα Χανιά:
- Το πρακτορείο της Hellenic Seaways, Γελασάκης Travel και ιδιαίτερα τον κο Γελασάκη χάριν στο όποιο πραγματοποιήθηκε η αποστολή μια και μας χορήγησαν ΔΩΡΕΑΝ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όλων των μελών και των οχημάτων της αποστολής.
- Το φούρνο Μαλαδάκη Στέφανου ο οποίος μας παρείχε 60 κιλά μαύρο και Σφακιανό παξιμάδι
- Όλους τους Χανιώτες που από το υστέρημα τους, εδώ και 40 περίπου ημέρεςΜ μας εφοδίασαν με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα έτσι ώστε να τα προσφέρουμε στους πυρόπληκτους πληγέντες
- Όλα τα μέλη της Ομάδας μας που παρόλο που δεν κατέφεραν να συμμετέχουν στην αποστολή, μας βοήθησαν σημαντικά στην προετοιμασία της
- Τα 15 μέλη της Ομάδας μας που συμμετείχαν στην αποστολή, και βοήθησαν αφήνοντας πίσω τους εργασίες, οικογένειες, και υποχρεώσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί η αποστολή
Στην Ηλεία:
- Τον Δήμο Ζαχάρω και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κο Σπύρο Μπιλιώνη για την φιλοξενία και την άψογη συνεργασία
- Την κα Μαρία Σάσαλου – Ανδριοπούλου Α.Α.Λ. 2ου Ν/Π Ζαχάρω Βαθμοφόρο του Σ.Ε.Π. για την βοήθεια που μας παρείχε καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής
- Την Διασωστική Ομάδα Ηλείας και ιδιαίτερα την κα Μαριάννα Μαυράκη – Χρονοπούλου για την βοήθεια που μας παρείχε καθ’ όλη την διάρκεια της αποστολής
- Τον κο Στιβανάκη Βίκτωρα υπεύθυνο του Σ.Ε.Π. για το καταυλισμό στη Ζαχάρω
- Την Ομάδα εθελοντών υλοτόμων από την Αλαμπάμα Η.Π.Α. για την άψογή συνεργασία


Για το Διοικητηκό Συμβούλιο

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Αναχώρηση αποστολής βοήθειας και προσφοράς εθελοντικής εργασίας στην Ηλεία

Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου αναχώρησε η δεκαπενταμελής (15) αποστολή της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων για την πυροπαθή περιοχή της Ηλείας. Σκοπός της αποστολής η παροχή εθελοντικών υπηρεσιών προς τους πληγέντες και η διανομή εφοδίων (τρόφιμα, ρούχα, φαρμακευτικό υλικό) που συλλέγονταν τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία της Ομάδας.
Η αποστολή αποτελούμενη από δεκαπέντε (15) εκπαιδευμένα μέλη και τέσσερα (4) οχήματα αναχώρησε από το Λιμάνι της Σούδας για το Λιμάνι του Πειραιά την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου με το πλοίο «Αριάδνη» της Hellenic Seaways. Η αποστολή ήταν πλήρως εφοδιασμένη με εξοπλισμό ασφαλείας (πλήρης στολές εργασίας, γάντια, κράνη κ.λ.π.) και μέσα επικοινωνίας (ασύρματοι) για τα μέλη της, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες), αντλιτικό συγκρότημα, ηλεκτρικό και βενζινοκίνητο ξυλοκοπτικό πριόνι, εργαλεία κοπής (πριόνια, τσεκούρια κλπ) καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία για την παροχή εθελοντικών εργασιών.

Συλλογή εφοδίων για τους πυροπαθείς

Η Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων μετά από συνεννόηση με τα αντίστοιχα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Ηλείας και έγκριση του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Ταβουλάρη, Προέδρου του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων και υπεύθυνου Αθλητικών, συγκεντρώνει εφόδια για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των πυροπαθών.
Σε πρώτη φάση είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν:
- Είδη ρουχισμού: κλινοσκεπάσματα, (κουβέρτες - παπλώματα - σεντόνια), πετσέτες, ρούχα αν είναι δυνατόν καινούργια (αλλιώς καθαρά και πλυμένα),
- Είδη τροφίμων: ξηρά τροφή (κονσέρβες κλπ), εμφιαλωμένο νερό, λάδι, ξύδι, ζάχαρη, ρύζι, αλεύρι, μακαρόνια, γάλα εβαπορέ, όλα με μακρά ημερομηνία λήξης.
Τα παραπάνω είδη τροφίμων θα πρέπει να είναι συσκευασμένα στις αρχικές τους συσκευασίες.
- Φάρμακα και διάφορα άλλα είδη: σαπούνι, γάζες, βαμβάκι, αντισηπτικά, οινόπνευμα - αντιυπερτασικά - αντιλιπιδαιμικά - ιώδιο - κρέμες για εγκαύματα - επίδεσμοι, όλα με μακρά ημερομηνία λήξης.
- Ζωοτροφές.
- Υλικά συσκευασίας: χαρτόκουτες, πλαστικοί σάκοι, ταινίες.

Όλα τα υλικά θα συγκεντρώνονται στα γραφεία μας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κλαδισσού από Σαββάτο 1/9/2007 έως Παρασκευή 28/9/2007 και ώρες 09.30 το πρωί μέχρι 22.00 το βράδυ.
Σε περίπτωση αδυναμίας μεταφοράς των, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 6972777093 και 6973321909 για την περισυλλογή τους.

Τα εφόδια θα συνοδευτούν και θα παραδοθούν από μέλη της Ομάδας μας με αποστολή που θα διοργανωθεί, απ’ ευθείας στις πληγείσες περιοχές μετά από συνεννοήσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με τους φορείς. Τα μέλη της Ομάδας μας μαζί με την παράδοση των εφοδίων θα προσφέρουν και εθελοντικές υπηρεσίες εργασίας στους πληγέντες.

Για το Δ.Σ. της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Χανίων


Ο Πρόεδρος
Καραβάνος Χαράλαμπος

Ο Γραμματέας
Αναγνωστόπουλος Δημήτρης